Nedgradera från Windows 11 till Windows 10

10 dagar – sen blir uppgraderingen till Windows 11 permanent

Windows 11

Om du uppgraderar från Windows 10 till Windows 11 så har du bara ett fåtal dagar på dig att ångra uppgraderingen. När tidsfristen går ut blir din Windows 11-installation permanent och du kan inte gå tillbaka.

  • Efter tio dagar måste du göra en ren ominstallation av Windows 10
  • Alla uppdateringsfiler raderas på elfte dagen
  • Gott om tid att få en känsla av Windows 11

Läs mer: Windows 10 uppdateras med säkerhetsfixar till åtminstone 2025

Enkelt att uppgradera till Windows 11 via Windows Update

Det är enkelt att uppgradera till Windows 11. Allt du behöver göra är att vänta på att nya versionen visas i Windows Update på din Windows 10-maskin.

Sen kan du installera precis som med vilken annan uppdatering som helst. Det tar en stund, och sen är datorn uppgraderad och klar. Enkelt, eller hur?

Processen är givetvis något mer komplicerad än så. Microsoft kommer att vilja visa de stora nyheterna och du behöver göra några val längs vägen, men i stort så är det en rak väg för hela uppdateringsprocessen.

När du ska avinstallera Windows 11 däremot så blir det lite mer komplicerat.

Läs mer: Windows 11 Home kräver att du har ett Microsoft-konto

10 dagar innan installationen blir permanent

Efter att Windows 11 har installerats på din dator så har du bara tio dagar på dig att nedgraderat till Windows 10 egen. På elfte dagen blir installationen nämligen permanent.

Men det är inte fullt så illa som det kanske låter. Permanent betyder bara att alla filer som behövs för att nedgradera till Windows 10 raderas från hårddisken. När det sker måste du göra en helt ny, ren installation av Windows 10 om du ångrar uppgraderingen.

”After you have installed the Windows 11 upgrade, there is a 10-day period where you can move back to Windows 10 while keeping files and data that you brought along with you. After the 10 days, you will need to back up your data and do a “clean install” to move back to Windows 10” – Microsoft

Du kan alltså rent praktisk nedgradera även efter den tionde dagen, men för den som inte är van vid processen så bli det lite extra knepigt.

Tacksamt nog är tio dagar ändå rätt lång tid för den som vill få en bra känsla av hur bra eller dåligt Windows 11 fungerar. Vi hoppas det är tillräckligt med tid för den absoluta merparten av användarna.

Läs mer: Gaming blir bättre med Windows 11 – DX12 Ultimate & Auto HDR

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.