Western Digital fixar INTE sårbarheter i My Cloud OS3

western digital my book live extern harddisk

Western Digital bekräftar att de inte tänker fixar sårbarheter i My Cloud OS3 som gör att NAS-användare riskerar sina filer. Det gör att många NAS-enheter nu är öppna för attacker.

 • Ökar risken att du förlorar filer
 • Western Digital fixar inte sårbarheterna
 • Många användare redan drabbade

Läs mer: My Book Live rensas på filer – Western Digital skyller på malware

My Cloud OS3 är öppen för hackerattacker

Om du har en äldre NAS-enhet från Western Digital med My Cloud OS3 så är den öppen för hackerattacker när den ansluts mot internet.

Mjukvaran har sårbarheter som Western Digital känner till – men de vill inte fixa dem åt dig. Istället uppmanar företaget sina använder att köpa en ny NAS-enhet.

Till webbsajten Engadget bekräftar en talesperson för Western Digital att de har en fix för sårbarheterna i My Cloud OS3. Men de har inga planer på att uppdatera mjukvaran med dem.

Istället vill företaget att användarna uppgraderar till My Cloud OS 5 för att få samma fixar.

Om en NAS-enhet inte är kompatibel med My Cloud OS 5 så är den helt i kylan. Western Digital lämnar den öppen för ytterligare attacker.

Läs mer: Western Digitals molnlagringstjänst har en inbyggd bakdörr

Inofficiell lösning från tredjepart fixar sårbarheter

Nyheten lär svida rejält för de användare som redan fått sina NAS-enheter rensade på sina filer efter en tidigare attack. Och för de som hann koppla från sina enheter från internet är kalla handen från Western Digital säkert inte roligt heller.

Det finns en inofficiell lösning från två oberoende utvecklare som du kan prova. Men det är oprövad mjukvara som inte verifierats som säker, så det är inte den bästa lösningen. Inte minst då du måste applicera deras säkerhetsfix varje gång din NAS har startat om.

Det är mer regel än undantag att företag förr eller senare slutar ge stöd åt sina äldre prylar. Det går helt enkelt inte att underhålla dem hur länge som helst.

Därför är det inte heller oväntat att Western Digital inte vill fortsätta uppdatera My Cloud OS3 hur länge som helst.

Läs mer: Ny, supersnabb extern SSD från Western Digital – upp till 1 050 MB/s över USB-C

NAS-enheter som stöder My Cloud OS 5

Western Digital har detaljerat vilja äldre enheter som kan uppgradera till My Cloud OS 5 på denna supportsida. Du kan även se listan här under (hämtad 2021-07-04):

 • My Cloud EX2 Ultra
 • My Cloud EX4100
 • My Cloud PR2100
 • My Cloud PR4100
 • My Cloud DL2100
 • My Cloud DL4100
 • My Cloud EX2100
 • My Cloud (Firmware 2.xx.xxx)
 • My Cloud Mirror Gen 2
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.