Ny, supersnabb extern SSD från Western Digital – upp till 1 050 MB/s över USB-C

western digital ssd 2020 external 500gb

Western Digital har släppt andra generationens externa SSD-diskar med dubbelt så hög hastighet som första generationens. Kapaciteten är upp till extrema 5 TB och prestandan upp till 1 050 MB/s.


De nya modellerna lånar en hel del till utseendet från den förra generationens modeller från Western Digital. Det som skiljer dem åt är främst rundade hörn som ger ett mjukare utseende.

Utrymmet sträcker sig hela vägen till 5 TB för de mest krästna av användare. Tack vare anslutningen över USB-C 3.2 Gen 2 och NVMe kan de nya modellerna läsa med en hastighet på hela 1 050 MB/s och skriva med 1 000 MB/s.

Det är ungefär dubbla hastigheten jämfört med 2018 års Passport SSD. Prestandan gör att de externa SSD-diskarna är ett utmärkt komplement till den som exempelvis arbetar med stora mängder video (förutsatt att datorn klarar den höga hastigheten över USB-C så klart.

western digital ssd 2020 external 500gb 1

Den stora, förbättrande nyheten som gör att prestandan blir så hög är att Western Digital använder WD Blue SN500 NVMe under skalet. Det är fortfarande samma PCIe 3.0 x4-gränssnitt som de tidigare modellerna använder, men SSD-enheten är så extremt snabb att USB-C-porten inte kan skicka den fulla hastigheten utan tvingas begränsa till sin översta gräns på 10 Gbps.


En annan nyckelfunktion som lyftas fram är krypteringsstödet för AES-256. Det håller filerna skyddade från obehöriga så länge du har ett lösenord kopplat till enheten för extra säkerhet.

Western Digital utlovar fem års garanti och lanserar sina nya modeller i färgerna grå, röd, blå och guld.

Cirkapriserna är från 120 USD (cirka 1 300 kronor inklusive moms) för den minsta storleken på 500 GB och 190 USD (cirka 2 100 kronor inklusive moms) för en modell på 1 TB. Senare under året kommer en modell på 2 TB som kostar 280 USD, eller cirka 3 100 kronor inklusive moms.