Nya Android TV ”Sabrina”: 4K, HDR & fjärrkontroll – här är bilderna (augusti 2020)

google chromecast ultra gen 3

Andra generationens Chromecast Ultra – Android TV ”Sabrina – kan släppas under 2020. Uppgifter pekar på en uppgraderad variant med fysisk fjärrkontroll och stora förbättringar kring både prestanda och funktionalitet.


google android tv sabrina illustration 2020

Uppdatering 2020-08-24: Android TV ”Sabrina” registreras hos FCC – två modeller

Amerikanska FCC har registrerat två nya enheter från Google som kan länkas till kommande Android TV ”Sabrina”.

Den ena produkten beskrivs hos FCC som en ”Interactive Media Streaming Device” med stöd för WiFi och Bluetooth. Den andra är en ”Wireless Device” med Bluetooth. Det är troligt att enheterna är själva mediaspelaren med Android TV och den tillhörande fjärrkontrollen.

Uppdatering 2020-06-13: Specifikationer för Android TV ”Sabrina”

Mjukvaran till Android TV ”Sabrina” pekar på att Google använder SoC-kretsen Amlogic S905X2 med fyra processorkärnor av typen Cortex A53. Kärnorna är klockade till 1.8GHz och ackompanjeras av grafikkretsen Mali G31 MP2 samt 2GB RAM-minne.

Anslutningsmöjligheterna som erbjuds är WiFi 802.11ac och Bluetooth 4.1. Vi skulle ljuga om vi inte sa att det är med viss besvikenhet vi konstaterar att enheten inte stöder nya WiFi 6 och Bluetooth 5.0, men man kan inte få allt antar vi.


Sabrina är kapabel att avkoda videor 10-bitars H.265-video med upplösning i 4K med 75 bilder per sekund. Detta kan sedan visas i mer användbara 4K med 60 bilder per sekund vilket de flesta moderna TV-apparaterna klarar idag. Annat stöd pekar på HDR10, Dolby Vision, HLG samt ett Auto Low Latency-läge för gaming.

Uppdatering 2020-06-12: Android TV ”Sabrina” kan få Stadia-stöd

Skulle du bli förvånad om vi säger att nya Android TV ”Sabrina” kan få stöd för Google Stadia? Nej, inte vi heller.

Google Chromecast Ultra stöds redan av speltjänsten Stadia, och med Sabrina som en form av ersättare (eller komplement) vore det inte förvånande om även den enheten stöds officiellt.

Tack vare läckt firmware-mjukvara till webbsajten XDA Developers vet vi att stödet också kan vara aktuellt. Man har nämligen hittat referenser i mjukvaran som pekar på stöd för gamingrelaterade funktioner.

Stadia har inte stöd för Android TV i skrivande stund, men Google väntas lägga till stöd under 2020. Och Sabrina är rimligtvis den första enheten att få stödet.

Uppdatering 2020-06-02: Bilder läcker på nya Android TV ”Sabrina”

chromecast sabrina leaked 1

Webbsajten XDA Developers har fått tag på bilder som sägs via nya Android TV ”Sabrina” med den tillhörande fjärrkontrollen.

Det pratas om ett cirkapris runt 80 USD, vilket omräknat blir cirka 950 kronor inklusive moms. Betydligt billigare än Nvidia Shield TV, vår nuvarande favorit bland mediaspelarna med Android TV idag.

Enligt uppgift ska gränssnittet på bilderna ovan komma från en så kallad promo-video. En gammal sådan dessutom då den ska vara från oktober 2019. Så tämligen mycket kan ha hänt i design och utveckling sedan dess.

Vi vet att åtminstone en prototyp av fjärrkontrollen – enligt bilderna – har en stor, cirkulär knapp högst upp, följt av minst sex andra knappar undertill. Knappar för Google Assistant, favorisering av material, uppspelning, volym och en knapp för att gå till hemskärmen.

Ursprungliga artikeln

Andra generationens Chromecast med Android TV har kodnamnet Sabrina och har stöd för såväl 4K-upplösning som HDR. För anslutningar används både trådlöst WiFi och Bluetooth.

Med den tillhörande fjärrkontrollen ska man kunna kontrollera nya modellen på ett sätt som påminner om en korsning av Daydream View och Apple TV-kontrollen.

Fjärrkontrollen har inbyggd mikrofon och en dedikerad knapp för Google Assistant. Vilket inte låter speciellt förvånande.

Vad som däremot är mer oväntat är att fjärrkontrollen ska kunna programmeras för din TV så att du slipper din vanliga TV-fjärrkontroll.

Nya Chromcast Ultra är för den breda användarskaran

Amerikanska kontrollmyndigheten FCC har fjärrkontrollen på sitt bord, så vi vet att den är på gång.

Själv Chromecast Ultra-enheten påminner rent visuellt om tredje generationens Chromecast-modell. Designen är lite rundare med en Google-logotyp och HDMI-anslutning. Inga konstigheter egentligen.

Enligt uppgift ska nya Chromecast Ultra-modellen marknadsföras till den bredare massan. Målet är att fylla ett behov hos användare som vill ha en enkel Chromecast med fullt Android TV-stöd och som vill ha appar likt YouTube, Netflix, Disney+ och fler.

Idag finns inga uppgifter om pris eller lanseringsdatum. Befintliga Chromecast Ultra kostar hela 775 kronor. Tredje generationens Chromecast (med bara 1080p) kostar ungefär hälften, eller cirka 390 kronor.