Inget internet till Philips Hue-bryggan – Första versionen begränsas

Philips Hue

Första generationens Philips Hue Bridge förlorar sin internetåtkomst. Modellen begränsas medvetet av Philips den 30 april 2020 – här är allt du måste veta om nyheten.


Varför begränsar Philips första Hue-bryggan?

Första generationens Philips Hue Bridge släpptes i oktober 2012.

Idag är den första modellen utdaterad hårdvarumässigt och saknar de resurser som krävs för Philips vidareutveckling av Hue-serien.

Bland annat finns inte det autentiseringschip som krävs för Apple HomeKit och Philips säger att de inte längre kan garantera kvalitet, prestanda eller säkerhet – och därför avslutas stödet för enheten.

After April 2020 no software updates will be made available for the Hue Bridge v1 and compatibility with our online services will be terminated at that time. The Hue Bridge v1 can still be controlled locally via the dedicated Philips Hue Bridge v1 app.

Philips

Den runda modellen skulle egentligen ha begränsats redan förra året. Philips valde dock att avvakta då många fortfarande använder första generationens Hue-brygga, och nu har de fått extra tid att ersätta den mot den nyare varianten.


Vilka begränsningar införs till Hue-bryggan?

Den största begränsningen är att internetåtkomsten tas bort.

Det betyder att enheten inte längre får uppdateringar till den inbyggda mjukvaran. Vilket gör att eventuella sårbarheter och andra buggar inte kommer att fixas – någonsin.

En annan konsekvens är att alla smarta funktioner som Google Assistant och Amazon Alexa slutar fungera.

Måste jag köpa en ny Philips Hue-brygga?

Alla dina befintliga Hue-prylar som är anslutna till bryggan fortsätter att fungera precis som vanligt.

Lampor tänds, knappar fungerar och sensorer gör vad de ska. Inga problem så långt.

Så länge du nöjer dig med att använda Hue-prylarna – och bryggan – strikt i ett lokalt nätverk så behöver du rent praktiskt inte byta den.

Om du däremot vill ha HomeKit-stöd, åtkomst via internet, röststyrning och uppdateringar till mjukvaran så är det hög tid att uppgradera med en ny Hue-brygga.

Hur ser jag skillnad på Hue Bridge v1 & v2?

philips hue bridge v1 v2

Om du har den runda varianten med fyra tydliga ikonen runt en liten cirkel med namnet Philips längst ner – då har du första generationens Hue-brygga.

Den fyrkantiga varianten med Philips i mitten av en cirkel är den senaste på marknaden. Och det är denna du bör köpa när du uppgraderar.

Philips Hue Bridge v2 kostar cirka 400 kronor i butik. Alternativt kan du köpa en begagnat för bråkdelen av nypriset. Om du ändå tänker uppgradera med nya Hue-lampor kan du köpa bryggan i ett paket med lampor, och den vägen sänka kostnaden lite i längden.