Sony WF-1000XM3 får stöd för aptX HD ”High-Res Audio”

sony wf 1000xm3 1

Sony förbättrar WF-1000XM3 med stöd för högupplöst ljud. Med en uppdatering till mjukvaran i WF-1000XM3 får de trådlösa in-ear-lurarna stöd för aptX HD – en teknik som gör att du får bättre ljudkvalitet med kompatibla uppspelningskällor.


Sony WF-1000XM3 är redan marknadens kanske bästa, trådlösa in-ear-lurar.

De har utmärkt ljudkvalitet, fantastisk brusreducering och erbjuder lång batteritid. Vad mer kan Sony erbjuda användarna som redan har något av det bästa som går att köpa?

Förutom det kanske mest uppenbara och mest kritiserade – mikrofoner som faktiskt fungerar i samtal – så är det bättre ljudkvalitet med musik.

Att WF-1000XM3 faktiskt kommer att fungera i samtal har vi inga förhoppningar om. Storebror WH-1000XM3 är helt värdelös på exakt samma punkt, och trots att de lurarna är äldre än WF-1000XM3 så finns ingen ljusning i sikte.


Bättre ljudkvalitet däremot är något du kan se fram emot inom kort.

Sony WF-1000XM3 får stöd för aptX HD

sony wf 1000xm3 4

När vi säger bättre ljudkvalitet så är det inte så att någon kommer och byter ut de små högtalarelementen i lurarna åt dig. Istället handlar det om en liten uppdatering som gör att WF-1000XM3 får stöd för aptX HD – en ljudkodek för högupplöst ljud över bluetooth.

Lästips:Vad är Samsung Scalable Codec? Här är svaret

Nyheten är mycket välkommen då WF-1000XM3 förvånansvärt nog inte stöder aptX, aptX HD eller LDAC. Trotsa att modellen marknadsförs mot musikälskare. Speciellt LDAC är förvånande då den tekniken är utvecklad av Sony och dessutom finns i WH-1000XM3.

Istället har användarna fått nöja sig med AAC och SBC. Inte för att AAC är speciellt dålig (SBC är det däremot), men för ett par högkvalitativa in-ear-lurar som WF-1000XM3 så krävs mer än så för att verkligen locka framför konkurrenter som Apple AirPods Pro.

Med aptX HD får WF-1000XM3 ett rejält lyft med stöd för trådlös överföring av 24-bitarsljud vilket är flera steg över åtminstone SBC.

Vad är fördelen med aptX HD “High-Res Audio”?

qualcomm aptx hd logo

Det finns flera fördelar som gör aptX HD till en stor uppgradering för WF-1000XM3 framför SBC och AAC:

  • Hur ljudet komprimeras innan det skickas till hörlurarna
  • Fördröjningen från uppspelning i mobilen till att du hör det
  • Mängden data som kan skickas samtidigt till hörlurarna

Tack vare hur aptX HD utformats så kan ljudkodeken komprimera ljuddata mer effektivt så att mindre data förloras innan du hör det.

Väldigt enkelt förklarat kan sägas att med rätt hörlurar så kan du höra mer av instrumenten.

Lästips: Sony WF-1000XM3 får volymkontroll på in-earlurarna med v2.0.2

Nyanser och dynamik som SBC och AAC normalt inte klarar. Det ger en större musikupplevelse och kortare fördröjning i uppspelningen vilket gör aptX HD lämpligt för både film och spel (med SBC är fördröjningen så hög att man upplever att tal och bild inte sker samtidigt).

Har Apple AirPods Pro stöd för aptX HD “High-Res Audio”?

Apple AirPods Pro Huawei Mate 20 Pro
AirPods Pro med Huawei Mate 20 Pro

Korta svaret är: Nej.

AirPods Pro är främst designad att användas med iPhone-telefoner, och de stöder bara SBC och AAC. Det är en medveten begränsning från Apples sida då företaget menar att AAC räcker gott och väl förderas syften.

Och nej, det räcker inte att man – som vi gjort med en Huawei Mate 20 Pro – byter till en Android-telefon för att få stöd för aptX eller aptX HD. AirPods Pro har inte stöd för andra ljudkodeks och kommer aldrig att få de eftersom det saknas rätt hårdvara i dem.