Vad är Samsung Scalable Codec? Här är svaret

samsung galaxy buds plus

Samsung Scalable Codec är en proprietär teknologi som används i hörlurar och annan ljudutrustning som ansluts via Bluetooth. Här är allt du måste veta om Samsung Scalable Codec och hur tekniken fungerar i din hörlurar.


Vad är Samsung Scalable Codec?

Samsung Scalable Codec är en teknik för att överföra trådlös ljudinformation från exempelvis en mobiltelfon till hörlurar.

Där andra tekniker, som SBC och AAC, skickar en konstant ström som hela tiden använder samma mängd ljuddata så varierar Scalable Codec innehållet i strömmen efter hur bra Bluetooth-signalen är mellan mobiltelefon och hörlurar.

Målet är hög stabilitet framför högsta ljudkvalitet.

Hur skiljer sig Samsung Scalable Codec från SBC, AAC & aptX?

samsung scalable codec infographics

Den stora skillnaden mellan Samsung Scalable Codec och de konkurrerande teknikerna SBC, AAC, aptX/aptX HD är hur data överförs trådlöst med Bluetooth.


Där SBC, AAC och aptX har en fast överföringsmängd kan Samsung Scalable Codec variera bitrate efter signalstyrkan. Från 96 kbps till 512 kbps. När signalstyrkan blir sämre ökar Scalable Codec kompressionsgraden för att bibehålla samma mängd ljuddata så att lyssnaren inte upplever avbrott.

Nämnvärt är att Scalable Codec påminner mycket om aptX Adaptive, en annan teknik som inte har fått någon större spridning i skrivande stund.

Var fungerar Samsung Scalable Codec?

samsung bluetooth sound codec setting

Kanske inte helt oväntat fungerar Samsung Scalable Codec enbart med Samsungs egna mobiltelefoner och hörlurar. Om du har en iPhone, Android-telefon från annat märke än Samsung, eller ens hörlurar som inte är Samsung-tillverkade så fungerar inte Scalable Codec.

Idag är det bara följande hörlurar som har rätt stöd:

  • Galaxy Buds
  • Galaxy Buds+

Notera att inte alla Samsung-telefoner stöder Scalable Codec. Det krävs Android 7.0 eller senare för det, och tacksamt nog täcker det alla nyare modeller.

Vad är bäst? Samsung Scalable Codec eller SBC/AAC/aptX?

Om det är ljudkvalitet som gäller bör du antingen använda trådbundna hörlurar eller Sony LDAC för maximal överföringshastighet till trådlösa hörlurar.

När inte det finns är aptX HD det bättre valet med en hög överföringshastighet, förutsatt att du har en bra trådlös anslutning till mobiltelefonen.

Därefter blir det snabbt lite oklart vad som är bäst. Samsung Scalable Codec är otvivelaktigt en mer avancerad och praktisk kodek som är lämplig för flest situationer. Men AAC har ett riktigt brett stöd, bland annat hos Apple, och är jämförbar med aptX.

Absolut sämst är SBC som visserligen fungerar i alla Bluetooth-kompatibla ljudenheter, men som har klart sämst egenskaper idag.