Mjukvara

Problem med KB4532693 i Windows 10

Nya uppdateringen KB4532693 till Windows 10 är så bristfällig att Microsoft drog tillbaka den. Drabbade användare noterar att filer raderats utan förvarning.

Vad har hänt?

Microsoft har dragit tillbaka säkerhetsuppdateringen KB4532693 till Windows 10. Enligt användare påverkar uppdateringen funktionaliteten i Windows 10 så illa att den måste avinstalleras. Efter flera rapporter om problem till Micrsoft valde Redmond-företaget att ta bort uppdateringen från de automatiska installationerna via Windows Update.

Hur visade sig felaktigheterna med KB4532693?

Det allvarligate problemet som rapporterats är att filer på skrivbordet raderas utan förvarning. Det är inte heller möjligt att återställa filerna efteråt.

Andra problem som noterats är att KB4532693 gör att startmenyn och skrivbordet återställs till fabriksåterställningarna när datorn startar.

Det betyder att alla genvägar, filer och ikoner tas bort. Och du kan inte göra något för att få tillbaka dem igen.

Vad gör uppdateringen KB4532693?

Uppdateringen KB4532693 lanserades den 11 februari 2020 och är en säkerhetsuppdateringen till Windows 10. Storleken på uppdateringen är hela 179,7 MB.

Här är alla förändringar med KB4532693:

 • Förbättrar installationsupplevelsen vid uppdatering till Windows 10 Build 1903
 • Uppdaterad säkerhet med Internet Explorer och Microsoft Edge
 • Uppdaterad säkerhet med Microsoft Office-produkter
 • Uppdaterad säkerhet med enheter som datormus, tangentbord och styluspenna

Läs mer om förbättringarna på Microsofts officiella supportsida.

Hur löser jag problemen med KB4532693?

Det enda som verkar lösa problemen med KB4532693 i skrivande stund är att avinstallera uppdateringen helt. Det betyder visserligen att problemen som nämns ovan försvinner, men det finns två saker att tänka på:

 • Så fort uppdateringen avinstallerats öppnas Windows 10 för hackerattacker via sårbarheterna som KB4532693 skyddar mot.
 • Har du förlorat filer på grund av felaktigheterna i KB4532693 så kan du inte få tillbaka dem genom att avinstallera uppdateringen.

Du avinstallerar uppdateringen så här:

 1. Gå till Update & security i Windows 10
 2. Klicka på Windows Update > View update history
 3. Klicka på Uninstall updates på nästa skärm
 4. Välj KB4532693 i listan > Klicka på Uninstall
 5. Följ instruktionerna på skärmen

5 kommentarer

 1. Vart har ni fått detta från. Så fort att jag låter min dator söka efter uppdateringar så installerar den denna uppdatering. Den är alltså inte borttagen. Ni far med osanning.

 2. Denna artikel är helt tagen ur luften. Stämmer inte med verkligheten. Min förra kommentar ströks omedelbart. Detta kallar ni journalistik?

 3. Hej Åke,

  Alla kommentarer måste godkännas innan de visas på sajten. Anledningen är att vi vill stoppa skräpinlägg med skadliga länkar och annat otyg som annars riskerar att hamna här. Så dina kommentarer är inte borttagna, de visas bara direkt efter publicering helt enkelt.

 4. Det finns många artiklar om hur KB4532693 kan vara skadlig för din dator. Jag rekommenderar att du gör en enkel sökning på Google så hittar du många artiklar som rapporterar precis samma sak som vi. Du kan givetvis välja att ha kvar uppdateringen på din dator, men det är så klart en risk och vi hoppas du inte drabbas av problemen som rapporterats. Lycka till.

 5. Vad jag reagerade på är att ni skrev att Windows har dragit tillbaka denna uppdatering. Detta stämmer inte. Om jag ”sätter på ” windows update” igen, så laddar den hem denna uppdatering omedelbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close