Välj grafikkretsen som ska användas i Windows 10 med Build 19564

microsoft windows 10 logo 2019

Microsoft testar just nu en uppdatering till Windows 10 som kan göra att batteritiden ökar markant. Den gör att du får mer kontroll över hur datorns grafikkretsar används med installerade applikationer.


Med Build 19564 kan du själv välja vilken grafikkrets – förutsatt att datorn har två – du vill att apparna ska använda i Windows 10.

Om du vill ha maximal prestanda kan du ställa in att specifika appar får använda den dedikerade grafikkretsen. Är det längre batteritid som behövs kan Windows 10 instrueras att använda den inbyggda i processorn.

Inställningen har redan förkonfigurerade alternativ för en mängd populära appar, och vill du lägga till en som inte finns går det också bra. Dessutom kan du justera redan befintliga app-profiler efter eget tycke.

Med en inbyggd sökfunktion kan du snabbt hitta dina appar och lägga till dem på sekunder.


Grafikinställningarna finns inbyggd direkt i Windows 10

När Build 19564 rullas ut till via Windows Update hittar du inställningen via Settings > System > Display > Graphics settings i Windows 10.

Man kan undra varför det inte är bättre att välja det dedikerade grafikkortet till alla appar. Borde inte datorn arbeta snabbare då? Och jo, så är det givetvis, men det krävs också mer energi och vissa appar behöver helt enkelt inte ett dedikerat grafikkort.

Det betyder att du riskerar att använda onödigt mycket batteri med många appar. Något som du kan lösa med inställningen i Build 19564.

Är det här en funktion du vill ha i din Windows-dator? Skriv en kommentar och berätta!