Windows 10X kan installera uppdateringar på under 90 sekunder

microsoft windows 10x 2019

Microsoft lovar att uppdateringar till Windows 10X kan installeras på under 90 sekunder. En stor förbättring jämfört med Windows 10 och en vink om framtida förbättringar till Windows Update.

Microsoft har inte sagt överdrivet mycket om kommande operativsystemet Windows 10X sedan det initiala avslöjandet. Men nu börjar fler och fler uppgifter att trickla ut från storföretaget.

En stor nyhet är att Microsoft gjort stora förbättringar kring Windows Update till Windows 10X.

Mer specifikt förbättringar som gör att uppdateringar kan laddas ner, installeras och datorn startas om på under 90 sekunder. En helt otrolig bedrift om det stämmer då Windows 10 ofta inte är i närheten av att vara så snabb.

För att kunna göra förbättringen har Microsoft omarbetat hur uppdateringar installeras i Windows 10X jämfört med Windows 10.


Istället för att först ladda ner, sen installera och därefter starta om så gör Windows 10X det hela lite annorlunda.

Separerade filer i Windows 10X gör systemet snabbar och säkrare

I Windows 10X är operativsystemet, drivrutiner och appar helt separerade från varandra. Det gör att Microsoft kan växla över till de uppdaterade filerna direkt medan dator startar om. Något som snabbar upp hela processen rejält.

Lästips: Har Microsoft Edge stöd för Dolby Vision?

Eftersom Windows 10X är ett ARM-baserat operativsystem kan inte vanliga appar och program köras normalt på systemet. Istället måste Windows 10X emulera dem i en sandlådemiljö som helt separerar koden från operativsystemet.

Då vanliga Windows 10 inte är optimerad på samma sätt som Windows 10X för snabbare uppdateringar – och kanske inte kan bli det – så är det oklart om förbättringarna även hamnar där.

Vill du se snabbare installation av uppdateringar i Windows 10? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.