Apple kan använda AMD-processorer i nya Mac-datorer

apple macbook pro 16

Apples kommande datorer kan använda processorer från AMD istället för Intel. Det avslöjar koden till en beta-version av macOS.

Intel har varit exklusiv leverantör av processorer till Apples datorer ända sedan företaget övergav PowerPC i mitten av 2000-talet. Men nu kan det bli ändring på det.

Enligt hittad kod i en beta-version av macOS smyger Apple in stöd för AMD-processorer i operativsystemet. Något som företaget inte skulle göra om det inte är förändringar på gång till hårdvaran som används.

macos beta code amd apu support 2020

En detalj som talar för ändringen är att AMD inte är något nytt namn i Apple-kretsar. Sedan länge har AMD varit leverantör av grafikkort till Macbook Pro, iMac och Mac Pro.

Apple kan använda APU-processorer från AMD

De processorer som refereras i koden till macOS är så kallade APU-modeller. Alltså processorer med integrerad grafikkrets.

Processorerna ingår i processorfamiljerna Picasso, Raven Ridge, Renoir och Van Gogh. Den sistnämnda är ännu inte officiellt tillkännagjord. AMD Van Gogh väntas bli den första APU-modellen som använder nya grafikarkitekturen RDNA 2.

Kodnamnen som identifierats refererar alla till processorer för bärbara datorer. Därmed är det sannolikt att bara Macbook-serierna omfattas, åtminstone i ett första skede. Och då med Ryzen 4000 ”Renoir” med åtta Zen 2-kärnor och Vega-grafik.

AMD-processorer är mer prisvärda än Intels idag

Frågan är då varför Apple (eventuellt) gör det här bytet, från Intel till AMD.

Det finns många skäl. Det kan vara ekonomiska, att AMD erbjuder en mer lukrativ affär än Intel. Och att AMD idag har mer energieffektiva processorer som har bättre prestanda i förhållande till värmeutveckling och pris.

Det är oklart vad stödet i koden faktiskt betyder i praktiken. Apple går inte ut med uppgifter före lanseringarna, men räkna med att fler läckor kommer framöver.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.