Sårbarhet i Bluetooth med Android 8 och 9 – fix släppt av Google

Android Logo 950 x 500

Om din mobiltelefon använder Android 8 eller 9 är det viktigt att du installerar de senaste säkerhetsfixarna. De löser en allvarlig sårbarhet kring Bluetooth i mobiltelefonen.


Säkerhetsfirman ERNW hittade en sårbarhet i hur Bluetooth hanteras av Android. Via sårbarheten kan hackare komma åt det interna lagringsutrymmet på berörda mobiltelefoner.

Det är tacksamt nog ingen enkel sårbarhet att utnyttja. Till att börja med måste hackarna ha tillgång till enhetens MAC-adress för Bluetooth-modulen. Något som inte är speciellt knepigt att komma åt, men som gör det hela lite mer komplicerat.

Google har reagerat på den hittade sårbarheten och publicerade en säkerhetsfix för Android 8 och 9. Du hittar den i de senaste uppdateringarna med säkerhetsfixar för Februari 2020.

Exakt när du får uppdateringarna beror på vilken mobiltelefon du använder. Har du en Pixel-telefon finns uppdateringarna redan att ladda ner – andra kan dröja veckor eller månader.


Bluetooth-sårbarheten finns i Android 10

Samma sårbarhet finns i Android 10, men hackare kan inte använda den på grund av andra ändringar i operativsystemet. Med det sagt bör du installera säkerhetsfixarna ändå för att lösa andra problem samt täta sårbarheten för gott.

Om du har en äldre mobiltelefon som inte får fler uppdateringar blir det lite knepigare att lösa sårbarheterna. Enda sättet att hindra hackare då är att helt sluta använda Bluetooth.

Alternativt bara stänga av funktionen för identifiering av Bluetooth-enheter i mobiltelefonen.

När uppdateringarna finns redo för din mobiltelefon installeras de över OTA precis som vanligt. Du behöver kanske starta om mobiltelefonen, men du förlorar inga inställningar eller filer. Glöm inte att alltid säkerhetskopiera viktiga filer av säkerhetsskäl.