My Book Live rensas på filer – Western Digital skyller på malware

Fortfarande oklart varför My Book Live-enheter fabriksåterställs och rensas på filer

western digital my book live extern harddisk

Om du har en My Book Live från Western Digital så bör du kopplar bort den från internet. Anledningen är att flera rapporter pekar på att du annars riskerar att förlora alla dina filer.

  • Fabriksåterställer My Book Live = alla filer raderas
  • Många användare drabbade världen över
  • Western Digital slår ifrån sig all kritik

Läs mer: Ny, supersnabb extern SSD från Western Digital – upp till 1 050 MB/s över USB-C

Fabriksåterställer My Book Live över internet – raderar alla filer

Rapporterna kommer från användare över hela världen och indikerar att de har förlorat åtskilliga terabyte med data som fanns på deras My Book Live-enheter.

Lösenord har slutat att fungera, så användarna kan inte ens logga in för att kolla vad som hänt. Och när några trots allt fått åtkomst ser de att någon givit deras My Book Live kommandot att fabriksåterställa sig.

Och det betyder att samtliga filer raderas i ett svep.

De värst drabbade användarna har förlorat flera år med viktiga bilder, filmer och dokument. Minnen och känsla uppgifter har skrivits över och är oåterkalleligt borta för evigt.

Läs mer: Western Digital och Seagate använder prestandaförsämrande teknik sina hårddiskar

Western Digital slår ifrån sig all kritik

My Book Live är en gammal, extern hårddisk som fortfarande går att nå via nätverksanslutning med hjälp av Western Digitals molntjänst.

Enheten uppdateras inte med ny mjukvara sedan 2015 vilket ökar risken för sårbarheter som Western Digital inte fixar. Och en del användare spekulerar i att tillverkaren är ansvarig för problemet som lett till att enheterna fabriksåterställs och filer raderas.

Kan det vara så att Western Digital har hackats och att obehöriga fått åtkomst till My Book Live-enheterna via molntjänsten?

Nej, säger Western Digital. Istället menar tillverkaren att det är skadlig kod, så kallad malware, som är boven i dramat. Här är det fullständiga meddelandet från Western Digital:

Läs mer: Western Digitals molnlagringstjänst har en inbyggd bakdörr

”Western Digital has determined that some My Book Live devices are being compromised by malicious software. In some cases, this compromise has led to a factory reset that appears to erase all data on the device. The My Book Live device received its final firmware update in 2015. We understand that our customers’ data is very important. At this time, we recommend you disconnect your My Book Live from the Internet to protect your data on the device. We are actively investigating and we will provide updates to this thread when they are available.”

Western Digital undersöker vad som hänt och säger att de ska återkomma med mer information när de har det. Tills dess uppmanas alla användare med en My Book Live att koppla bort den från nätverket.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.