Western Digital och Seagate använder prestandaförsämrande teknik sina hårddiskar

wd red harddrive 4tb

Både Western Digital och Seagate har smugit in tekniken SMR i flera av sina mekaniska hårddiskar. En teknik som försämrar prestandan och gör hårddiskarna olämpliga för RAID-konfigurationer. Men konsumenterna fick inget veta.


Det är publikationen Blocks & Files som med uppgifter från tyska Geizhals avslöjar de många hårddiskarna som använder prestandaförsämrande SMR-tekniken. Främst är det nyare hårddiskar i WD Red-serien och varianter i Seagate Barracuda, Exos och Archive-serierna som omfattas av den skarpa varningen.

Om du har en hårddisk med SMR-teknik och använder den för privat bruk utan RAID så bör du inte märka någon skillnad mot andra, mer vanligen CMR-bestyckade hårddiskar. Om du däremot använder RAID eller belastar hårddiskarna sort kan du stöta på problem.

SMR är en förkortning för Shingled Magnetic Recording och innebär att data lagras i överlappande spår. Det betyder i att viss data som överlappas måste skrivas om när ny data skrivs, vilket påverkar skrivprestandan på ett negativt sätt.

Andra problem som uppstår att RAID-lösningar i vissa fall inte fungerar med SMR-bestyckade hårddiskar. Många Synology NAS-användare klagar på företagets forum om hur WD Red-hårddiskar inte fungerar i RAID-konfiguration när de ersätter gamla hårddiskar med nya.


Och problemet blir bara mer anmärkningsvärt av att verktyg som Smartmontools inte kan identifiera hårddiskar med SMR-teknik (DM-SMR). Så det går inte att veta initialt vid anslutning om det är en SMR- eller CMR-hårddisk du har anslutit.

We strive to make the experience for our NAS customers seamless, and recording technology typically does not impact small business/home NAS-based use cases.

Western Digital har i ett uttalande sagt att de inte ser några problem med SMR-tekniken, att de inte har några RAID-problem med sina hårddiskar och att informationen från Geizhals är inkorrekt. Western Digital väljer att slå ifrån sig all kritik och har på sedvanligt PR-vis valt att lyfta fram allt positivt samtidigt som kritiken skyfflas under mattan.

Här under är några av de modeller som omfattas av problematiken som Geizhals lyfter fram. Samtliga är SATA 6Gbps-diskar av mekanisk variant.

Notera att det bara är ett urval av fler hårddiskar.

Western Digital

  • WD Red WD20EFAX 256MB 2TB
  • WD Red WD40EFAX 256MB 4TB
  • WD Red WD60EFAX 256MB 6TB

Seagate

  • Barracuda 2TB – 7,200rpm – ST2000DM008
  • Barracuda 4TB – 5,400rpm – ST4000DM004
  • Barracuda 8TB – 5,400rpm – ST8000DM004
  • Desktop HDD 5TB – 5,900rpm – ST5000DM000
  • Exos 8TB – 5900rpm – ST8000AS0003
  • Archive v2 6TB – 5,900rpm – ST6000AS0002
  • Archive v2 8TB – 5,900rpm – ST8000AS0002