15 TB på en hårddisk – här är nya supermodellen från Western Digital

wd-ultrastar-dc-hc620

Western Digital har presenterat en mekanisk hårddisk med otroliga 15 TB utrymme. Modellen heter Ultrastar DC HC620 och släpps inom kort med en i skrivande stund okänd prislapp.

  • Ultrastar DC HC620 släpps med både 14 TB och 15 TB utrymme
  • Använder SATA och SAS för anslutning
  • Läs- och skrivhastighet på upp till 255 MB/s
  • 5 års begränsad garanti hos Western Digital

Western Digital Ultrastar DC HC620 har den klassiska formfaktorn på 3,5 tum och modellen är en så kallad Enterprise SMR Hard Drive. Det betyder kort förklarat att den är designad för kritiska arbetsområden inom enterprisemiljöer. Inget för den normala hemanvändaren alltså.

Det finns 512 MB inbyggt cacheminne och rotationshastigheten för de magnetiska plattorna är 7 200 RPM. Det finns totalt åtta plattor som använder tekniken Shingled Magnetic Recording (SMR) för att nå 15 TB i utrymme.

Läs- och skrivhastigheten för Ultrastar DC HC620 anges till 255 MB/s. Anslutning sker med SATA 6Gb/s eller SAS 12Gb/s. 

Western Digital Ultrastar DC HC620 är fylld med helium

Ultrastar DC HC620 är fylld med helium. Det betyder att energiåtgången kan minska med upp till 20 procent jämfört med andra, jämförbara modeller som har vanlig luft inuti hårddisken. Helium gör också att hårddisken blir svalare än luftfyllda modeller.

Är det här en hårddisk som du bör sätta i din dator eller NAS där hemma? Nej, sannolikt är det något du ska undvika. Eftersom lagringsutrymmet är så högt och modellen marknadsförs mot företag så kommer prislappen att bli skyhög.

Idag finns utmärkta hårddiskar för hemmabruk där prislappen landar under 3 000 kronor. WD Red med 8 TB utrymme och som utvecklats specifikt för NAS-användning är en sådan. Seagate IronWolf med lika mycket utrymme är också en populär, välanvänd modell. Ingen av dem har 15 TB utrymme, men de är stora nog för de flesta situationer.

Läs mer om Western Digital Ultrastar DC HC620 på den officiella produktsidan hos tillverkaren.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.