Qualcomm Quick Charge når hela 32 watt under 2019

Qualcomm Snapdragon Logo

Supersnabb laddning av mobiltelefonen med upp till 32 watt – det hoppas Qualcomm kunna erbjuda under 2019. Målet är att pressa tillverkarens Quick Charge-teknik till det yttersta, från 18 watt idag till 32 watt inom ett år.

Idag är Quick Charge 4+ den senaste snabbladdningstekniken från Qualcomm. Den använder en funktion kallad Dual Charge som gör att telefonen inte överhettas när den snabbladdas. Detta genom att dela vägen för laddning i två delar.

På så vis optimeras laddningen då Dual Charge automatiskt ser till att strömmen går den väg som har minst motstånd och lägst värmeutveckling i telefonen. Laddningen balanseras alltså på ett sätt som optimerar laddningshastigheten.

Nästa steg är att skapa ett Triple Charge-system som ökar hastigheten ytterligare. Upp till 32 watt med sladd och 15 watt vid trådlös laddning.

qualcomm snabbladdning 32w

Qualcomm Quick Charge är inte nödvändigtvis bäst

Det är med all rätt imponerande och kommer att hjälpa miljontals mobiltelefoner att ladda supersnabbt. Men det är inte den snabbaste tekniken på marknaden. Konkurrenterna är en bit framför redan idag.

Huawei har en snabbladdare på 40 watt, Oppo har en på hela 50 watt och Meizu når extrema 55 watt.

Nu betyder inte ett högt watt-tal att snabbladdaren automatiskt är bäst på marknaden. Det behövs ett omfattande test från en oberoende part som kan verifiera vilken som är mest effektiv. Qualcomm släpper inte Quick Charge 5.0 (som vi gissar att nya versionen kallas) förrän 2019, så det dröjer innan vi får ett bra svar.

Vad tycker du om snabbladdare? Är det viktigt för dig, eller bryr du dig mindre?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.