Windows 11 ökar kravet på din processor – här är alla som stöds

Utelämnar flera äldre processorer från kravlistan för Windows 11

Windows 11

Med Windows 11 minskar antalet processorer som stöds jämfört med Windows 10. Microsoft har ökat kraven, men fortfarande kommer de absolut flesta datorer att klara sig utan problem.

  • Utelämnar många äldre processorer
  • Gäller sannolikt bara nya OEM-tillverkade datorer
  • Krav på minst två kärnor och 1 GHz klockfrekvens

Läs mer: Windows 11 är gratis – om du redan har Windows 10

Microsoft kräver att din dator – allra minst – har en dubbelkärnig processor med klockfrekvens på 1 GHz. Till det behövs minst 4 GB RAM-minne och 64 GB ledigt lagringsutrymme.

Processorer från Intel och AMD

Om du har en Intel-processor så måste den vara från åttonde generationen och framåt. Det gäller såväl stationära som bärbara datorer. Intels kompatibilitetslista omfattar även en hel mängd Atom, Gold, Silver, Pentium och Xeon-processorer. Se hela Intel-listan här

Nämnvärt är att Core i7-7820HQ som används i Microsoft Surface Studio 2 inte finns med på listan. Det är förvånande eftersom modellen fortfarande säljs idag.

Om du har en AMD-processor så inkluderas alla processorer i Ryzen 2000- och 3000-serien. Det finns även en hel del Epyc-processorer för professionella användare och servrar. Däremot hittar vi inte A-serien vilket inte är speciellt förvånande. Se hela AMD-listan här

Läs mer: Kan min dator köra Windows 11? (här är kraven)

Processorer från Qualcomm

Listan med processorer från Qualcomm är av förklarliga skäl väldigt kort. Utbudet har aldrig varit speciellt bra, men vi hoppas så klart på större och kraftfullare variation i framtiden. Här hittar vi bland annat Microsoft SQ1/SQ2 och Snapdragon 8cx/8cx (Gen2). Se hela Qualcomm-listan här.

Observera att de ovanstående kraven sannolikt bara gäller nya datorer från OEM-tillverkare. Det finns i skrivande stund inga indikationer på att befintliga datorer med exkluderade processorer inte ska kunna uppdateras med Windows 11. Mer information följer.

Läs mer: Krav på webbkamera med Windows 11 – med bärbara datorer

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.