Krav på webbkamera med Windows 11 – med bärbara datorer

Gäller bara framåtvända kameror – start från 1 januari 2023

Windows 11

Krav på webbkamera med Windows 11 – på bärbara datorer

Windows 11 kräver att din bärbara dator har en inbyggd webbkamera. Kravet gäller från den 1 januari 2023 och syftar på en framåtriktad kamera mot användaren.

  • Minst HD-upplösning med autoexponering och autovitbalans
  • Gäller endast OEM-tillverkare
  • Microsoft ställer krav på dedikerad kameratangent

Läs mer: Windows 11 är gratis – om du redan har Windows 10

Djupt nergrävd i supportdokumenten står att Microsoft tänker kräva inbyggd webbkamera i bärbara datorer.

Det gäller framåtvända kameror mot dig som användare, däremot är det valfritt om det även ska finnas en webbkamera riktad bort från användaren.

Kravet på webbkamera gäller endast OEM-tillverkare

Kravet gäller dessutom bara OEM-tillverkare. Så din nästa bärbara Windows-dator kan krävas på en webbkamera, men du kan fortfarande installera Windows 11 på en dator som saknar en inbyggd sådan.

Microsoft anger tre krav på webbkameran:

  • Den måste ha HD-upplösning eller högre
  • Den måste ha autoexponering (AE)
  • Den måste ha automatisk vitbalans (AWB)

Läs mer: Kan min dator köra Windows 11? (här är kraven)

HD i det här fallet är 1 280 x 720 pixlar med ett bildförhållande på 1:1. Som du ser krävs även autoexponering och automatisk vitbalans, vilket båda borde vara absolut minimum i vilken webbkamera som helst.

Krav på dedikerad kameratangent till webbkameran

Microsoft säger även att det finns krav på datorer som har en så kallat dedikerad kameratangent.

En dedikerad kameratangent måste kunna väcka datorn från viloläge. Det är fritt val för OEM-tillverkarna om de vill använda en single- eller dual-action-kamera.

  • Single-action: Bara stöd för fullt nedslag
  • Dual-action:  Stöd för halvt och fullt nedslag

Hoppas på 1080p och HDR i framtiden

Det är positivt att Microsoft sätter ner foten och ställer krav på OEM-tillverkarna. Webbkameror i bärbara datorer är generellt betydligt sämre än vad externa webbkameror till stationära datorer är. Speciellt om du använder mobiltelefonens kamera eftersom den är betydligt kraftfullare.

Vi hoppas så klart att fler använder 1080p som standard istället för HD-upplösning som Microsoft kräver. Det hade inte varit fel med HDR-stöd heller eftersom det hjälper webbkameran att hitta en bra balans mellan ljust och mörkt i videoströmmen.

Läs mer: Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.