Windows 11 är gratis – om du redan har Windows 10

Windows 11

Om du redan har Windows 10 på datorn så får du Windows 11 helt gratis.

  • Gratis om du klarar datorkraven och redan har Windows 10
  • Installeras som vanlig uppdatering via Windows Update
  • Lär inte vara gratis för evigt

Läs mer: Kan min dator köra Windows 11? (här är kraven)

Uppdatering: 2021-06-18

Microsoft indikerar att Windows 11 visserligen kommer att vara gratis under en period, men att det kanske inte blir riktigt som vi hoppats på.

Om du redan har en dator med Windows 10 så verkar det som att Windows 11 släpps som en uppdatering först under 2022. Det betyder att du inte kan uppdatera direkt när Windows 11 släpps senare under 2021.

Indikationen är alltså att endast nya datorer från OEM-tillverkare kommer att få Windows 11 direkt vid lanseringen.

Det finns också en möjlighet att du kan köpa Windows 11 som OEM-licens eller fristående licens från lanseringen. Men det är inte bekräftat i skrivande stund.

Ursprunglig artikel: 2021-06-24

Kostnadsfri uppdatering – om din dator klarar minimumkraven

Microsoft har valt att erbjuda Windows 11 som hen kostnadsfri uppdatering. Precis som Windows 10 var gratis till användare av Windows 7 och Windows 8.

Faktum är, att det enda som krävs för att du ska kunna installera Windows 11 är att datorn klarar minimumkraven. Och har du redan Windows 10 på datorn så är det nästan garanterat.

Det, och att du har senaste versionen av Windows 10 installerad.

It’s free. But only Windows 10 PCs that are running the most current version of Windows 10 and meet the minimum hardware specifications will be able to upgrade. You can check to see if you have the latest updates for Windows 10 in Settings/Windows Update – Microsoft

microsoft windows 11 2

Är Windows 11 gratis för evigt?

Det är INTE garanterat att du kan uppdatera till Windows 11 gratis hur länge som helst.

I skrivande stund har Microsoft inte definierat någon tidsperiod för hur länge uppdateringen ska vara gratis. Men företaget har reserverat sig för att återkalla gratiserbjudandet när som helst.

Vad vi känner till idag så kan gratiserbjudandet försvinna inom ett år från att Windows 11 släpps officiellt via Windows Update.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.