Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

razer kiyo pro illustration press 2021 1

Under 2017 släppte Razer webbkameran Kiyo med inbyggt ringljus och en upplösning på 720p. Fyra år senare har efterföljaren Kiyo Pro släppts med högre upplösning och inget ringljus. Och prislappen, den har ökat exponentiellt.

  • Högre upplösning på 1080p med HDR-stöd och upp till 60fps
  • Prislapp som matchar Logitechs flaggskeppsmodell Brio
  • Kräver extra mjukvara för att fungera optimalt
  • Använder Sony Starvis-teknologi för optimal ljushantering

Razer Kiyo Pro kostar extrema 209 euro vilket är ett stort prishopp från de cirka 129 euro som gamla Kiyo kostar. För det nya priset får du en webbkamera som strömmar i 1080p med 60 bilder per sekund, eller i 1080p/HDR med 30 bilder per sekund.

Lästips: Webbkamera med inbyggd belysning – här är Razer Kiyo

Designen har blivit mer kompakt med Kiyo Pro och insidan har uppgraderats med en ny, förbättrad kamerasensor. Det är en Sony-designad CMOS IMX327-sensor på 2,1 megapixel som sitter innanför det lilla glaset i mitten på webbkameran.

razer kiyo pro illustration press 2021
Bildkälla: Razer, pressbild

Sensorn stöder autofokus och använder Sony Starvis-teknologi. Den senare finns normalt bara i säkerhetskameror och används för att lyfta fram detaljer i dåliga ljusförhållanden. Sony Starvis kan också användas för att balansera ljuset så att bilden blir så naturtrogen som möjligt.

Andra detaljer är att Kiyo Pro INTE stöder 4K-upplösning eller Windows Hello som konkurrenten Logitech Brio gör (för ungefär samma pris). Dessutom upplevs autofokusen som jagande enligt webbsajten The Verge; det betyder att fokuseringen har svårt att hitta rätt fokuspunkt och bilden blir oskarp medan webbkameran letar i tid och otid.

Om du installerar Razer Synapse på datorn (både Windows och macOS stöds) så kan du ställa in fokusen manuellt och slippa den jagande autofokusen.

Razer Kiyo Pro har inbyggda mikrofoner. Det betyder dock inte att du bör använda dem. Hur bra tillverkarna än vill att vi ska tro just deras mikrofoner är i webbkameror så är det alltid bättre att ha en separat mikrofon.

razer kiyo pro illustration press 2021 2
Bildkälla: Razer, pressbild

Razer Kiyo Pro fungerar med Windows och macOS. För full funktionalitet måste du installera mjukvaran Razer Synapse som du hittar här.

Cirkapriset för Kiyo Pro är 209 euro, vilket omräknat blir cirka 2 100 kronor inklusive moms. Om du köper direkt via Razer är fraktkostnaden till Sverige ungefär hundralappen.

FAQ – snabbfakta om Razer Kiyo Pro

Vilken upplösning stöder Razer Kiyo Pro?

Upp till 1080p med 60 bilder per sekund, eller med HDR aktiverat i 30 bilder per sekund.

Har Razer Kiyo Pro inbyggt ringljus?

Nej. Det är bara föregångaren Razer Kiyo från 2017 som har inbyggt ringljus.

Hur mycket kostar Razer Kiyo Pro?

Rekommenderade priset från Razer är 209 euro + 10 euro i frakt från tillverkarens egna webbutik.

Har Razer Kiyo Pro stöd för Windows Hello?

Nej, Razer Kiyo Pro stöder inte Windows Hello.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.