Hackergrupp som utförde Coop-attacken försökte utpressa Apple

Kraschad iPhone 5

Samma hackergrupp som utförde ransomware-attacken som bland annat påverkade Coop, SJ och Apotek Hjärtat försökte utpressa Apple.

  • Ville ha 50 miljoner dollar av Apple och underleverantör
  • Hotade att släppa ritningar på osläppta produkter
  • Oklart om pengar har betalats till hackarna

Läs mer: Ransomware-attack drabbar Coop, SJ och Apotek Hjärtat

Hotade att avslöja osläppta Apple-prylar

Tidigare i april utsattes Apple för ett utpressningsförsök av samma hackergrupp som fick svenska matvarukedjan Coop att stänga dörrarna på nära 800 butiker.

Det menar webbsajten AppleInsider som säger att hackergruppen hotat både Apple och dess underleverantör Quanta Computer.

Hotet var att publicera påstått stulna ritningar på kommande produkter. Bland annat ska ritningarna ha visat en osläppt Macbook Pro. Enligt uppgift ska Quanta Computer krävts på extrema 50 miljoner dollar.

Läs mer: Sveriges försvarsminister kommenterar hacker-attacken mot Coop

Oklart om Apple eller Quanta betalt till hackarna

Det finns inga uppgifter om att varken Apple eller Quanta Computer har betalt några pengar till hackergruppen.

Inte heller vet vi om REvil på något sätt har lyckats komprometera datorsystem och använda samma ransomware som slog ut Coop och de andra företagen.

Vad vi däremot vet är att det i skrivande stund inte verkar ha läckt några ritningar på kommande Macbook Pro. Om det betyder att hackergruppen bluffade eller att någon betalade för deras tystnad återstår att se.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.