Sveriges försvarsminister kommenterar hacker-attacken mot Coop

Företagen har ett egenansvar och måste tänka igenom konsekvenserna med outsourcing

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Ransomware-attacken som kan ha drabbat fler än tusen företag världen över får allt större uppmärksamhet. Nu kommenterar försvarsministern Peter Hultqvist den rådande situationen.

  • Förödande konsekvenser om samma attack utförs av en statsaktör
  • Kan slå ut tillgång på mat och medicin
  • Indikerar problem med outsourcing av vissa tjänster

Läs mer: Rysk hackergrupp kan vara ansvarig för Coop-attacken

Vi är extremt beroende av dagens sårbara teknik

I ett uttalande till SVT Nyheter säger Peter Hultqvist att han ser mycket allvarligt på situationen. Han säger också att företag måste vara beredda på att de kan utsättas för nya attacker.

Att en hackergrupp kan slå så hårt mot mängder av företag på samma gång är ett samhällsproblem som får allt större proportioner i takt med den ökade digitaliseringen.

Vi är på många sätt helt eller mycket beroende av dagens teknik. Och när ransomware-attacker slår så hårt mot företag som Coop och Apotek Hjärtat så visar sig ett mycket allvarligt problem då man i värsta fall varken kan köpa livsmedel eller medicin.

I det här fallet verkar attacken vara utförd av en fristående, rysk hackergrupp. Men vad händer om en statsaktör försöker sig på samma sak? Då kan det gå riktigt, riktigt illa på en helt annan nivå.

Läs mer: Ransomware-attack drabbar Coop, SJ och Apotek Hjärtat

Företagen måste tänka på konsekvenserna med outsourcing

Problemet med den senaste hackerattacken som bland annat drabbade Coop, SJ och Apotek Hjärtat har roten i att de är kopplade till det irländska företaget Kaseya.

När Kaseyas system komprometterades fick hackarna sannolikt en direktväg till alla eller många anslutna företag som nyttjade deras tjänster. Vilket gjorde att ransomware-attacken fick maximal spridning.

Här menar försvarsminister Peter Hultqvist att företagen måste tänka igenom konsekvenserna ned outsourcing.

Så länge det finns pengar att hämta och systemen fortsätter tillåta den här typen av breda attacker så kan inte företagen sitta lugnt i båten. Det gäller att ständigt arbeta proaktivt och förbättra sina tjänster och IT-system.

Frågan är hur långt det räcker och när nästa stora attack sker.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.