Steam Deck är inte kompatibel med alla spel från start

valve steam deck front 2021 2

Steam Deck är inte kompatibel med alla spel när handspelkonsolen släpps. Valve arbetar på att öka kompatibiliteten, men det är inte säkert att alla dina favoritspel någonsin kommer att fungera.

  • Steam Deck fungerar inte korrekt med antifuskprogram
  • Använder emuleringsmjukvara för att köra Windows-spel
  • Valve arbetar för att göra fler spel körbara på Steam Deck

Läs mer: Steam Deck – handhållen spelkonsol från Valve


Steam Deck använder Linux istället för Windows

Steam Deck använder operativsystemet SteamOS som i grunden använder Linux.

Det finns inte många spel för Linux på Steam, så Valve använder mjukvaran Proton som gör att Windows-program och spel fungerar i SteamOS.

Lösningen är inte lika bra som att köra spelen direkt på Windows, men det gör åtminstone att listan med kompatibla spel ökar nämnvärt. Det finns dock ett stort problem som Valve inte har löst – än.

Och det är hur antifuskprogram fungerar. Eller snarare, hur de inte kan fungera.

Läs mer: Steam Deck har bytbar lagring – uppgradera med större SSD

valve steam deck 2021

Nära hälften av de 10 populäraste spelen på Steam är inkompatibla

Enligt uppgift är Steam Deck inte kompatibel med hälften av de tio populäraste spelen på Steam just nu.

Anledningen är att de använder antifuskprogram som inte fungerar korrekt på SteamOS. Och för att de ska fungera måste Valve arbeta tillsammans med spelutvecklarna för att hitta lösningar, spel för spel.

Här är fyra populära spel som inte fungerar just nu:

Valve säger att Steam Deck kommer att skeppas med en nyare version av SteamOS och att Proton-mjukvaran kommer att förbättras framöver. Målet är bättre kompatibilitet med många spel och en smidigare upplevelse för spelarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.