Hur lång batteritid har Nintendo Switch (OLED)?

En förbättring vi hoppades på – men som Nintendo inte levererade

nintendo switch oled front redbg 2021

Många har väntat på att Nintendo ska presentera en ny och förbättrad Switch-modell, och nu har vi äntligen fått nya Switch (OLED)! Men hur var det egentligen med ”förbättringarna” Nintendo? Var är den förbättrade batteritiden?

  • Exakt samma batterikapacitet som gamla Switch från 2019
  • Ingen skillnad i batteritid (seriöst Nintendo?)
  • OLED-skärmen hjälper inte med energibesparing

Läs mer: Nintendo Switch (OLED) släpps den 8 oktober (video)

Nintendo har kapat förbättringarna – rejält!

När Nintendo presenterade Switch (OLED) var det många som initialt hoppades på stora förbättringar jämfört med två år gamla Switch (2019).

Men förhoppningarna grusades snabbt när Nintendo bekräftade att Switch (OLED) har samma, gamla hårdvara under den 7 tum stora och förbättrade OLED-skärmen.

Tyvärr gäller det även batteriet som – enligt de uppgifter som Nintendo givit – inte verkar ha förbättrats överhuvudtaget.

Läs mer: Hur mycket lagring finns i Switch (OLED)?

Nintendo Switch 2019
Ingen skillnad i batteritid mellan Switch (OLED) och Switch 2019

Samma batteritid i Switch (OLED) som föregångaren

På den officiella webbsajten anger Nintendo att nya Switch (OLED) har exakt samma kapacitet och batteritid som Switch (2019).

  • Batterikapacitet: 4 310 mAh
  • Batteritid: cirka 4,5 till 9 timmar
  • Laddningstid: cirka 3 timmar

Det är en indikation på att batteriet inte har fått större kapacitet och att OLED-skärmen inte har någon energibesparande funktion.

Normalt drar OLED-skärmar ingen ström om de visar en helt svart pixel. Det gör att du kan spara energi jämfört med en LCD-skärm när det visas exempelvis en svart bakgrund. Här verkar det dock inte vara tillräckligt för att ha en positiv inverkan på batteritiden.

Varför har inte Switch (OLED) bättre batteritid?

Vi är kritiska till att Nintendo inte har förbättrat batteritiden i nya modellen.

Med sin större skärm har hela konstruktionen blivit något större vilket borde ge utrymme till ett snäppet större batteri. Och med det bättre batteritid.

Men vad hände egentligen? Det finns två sannolika anledningar till Nintendos val här:

  • Nintendo använder gammal batteriteknik och befintliga lager för att spara pengar
  • Nintendo vill använda ett nytt, förbättrat batteri men har inte tillverkningskapaciteten

Det är inte troligt att Nintendo kommer avslöja varför de inte ha bättre batteritid i nya modellen, men det går alltid att spekulera. Vad tror du är anlendningen?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.