Är Nintendo Switch (OLED) samma som Switch Pro?

nintendo switch oled front white 2021

Vi har vid flera tillfällen nämnt att Nintendo sannolikt arbetar på en Pro-modell med kraftfullare hårdvara och stöd för 4K-upplösning. Och frågan är nu om Switch (OLED) är den Pro-modell som vi väntat på.

  • Switch (OLED) är en nära obetydlig förbättring för befintliga Switch-användare
  • Finns stort utrymme för Switch Pro i framtiden
  • Switch klarar knappt 1080p i 30fps, konkurrenterna klarar 4K och 120fps

Läs mer: Nintendo Switch (OLED) släpps den 8 oktober (video)

Nej, Switch (OLED) är inte Switch Pro

Tyvärr så är inte nya Switch-modellen vad du hoppats och längtat efter.

Faktum är att Switch (OLED) har så små uppgraderingar att till och med Nintendos VD i USA har sagt att befintliga Switch-ägare sannolikt inte behöver köpa den här modellen.

Och det säger inte lite när till och med representanter för Nintendo säger att du kanske inte vill skaffa en Switch (OLED).

Med det sagt så har nya modellen åtminstone två egenskaper som tar den lite närmare Pro-delen i Switch Pro.

Större OLED-skärm och mer lagring

Nintendo har envist menat att den inbyggda lagringen på 32GB i Switch (2019) har varit tillräckligt för användarna. Den som vill ha mer kan köpa ett minneskort på upp till 2TB, så varför ha mer lagring i enheten?

Med Switch (OLED) har Nintendo gjorde en helomvändning och menar nu att 64GB kanske är bättre istället. En mycket välkommen nyhet som betyder att du kan installera betydligt fler spel än tidigare direkt på enheten.

Samtidigt har skärmen blivit snäppet större – nu 7 tum istället för 6,2 tum som tidigare. Och skärmtekniken är OLED istället för LCD som i tidigare modellerna. Något som däremot inte har ändrats är skärmupplösning som fortfarande (seriöst Nintendo?) är på 720p.

Vi hittar alltså några få Pro-egenskaper, men det saknas några riktigt tunga nyheter för att Switch (OLED) ska vara riktigt bra.

Därför vill vi fortfarande ha en Switch Pro

Nintendo fokuserar mer på spelen än hårdvaran i Switch-konsolerna.

Företaget har alltid gått sin egen väg och när Xbox samt Playstation slåss om vem som är bäst på 8K så funderar Nintendo sannolikt fortfarande på om inte 1080p fungerar i några år till.

Men hårdvaran har visat sin ålder länge och spelen kämpar med 30fps i vissa fall när Xbox/Playstation leker i 120fps. Nintendo Switch lever på sina spel och missar helt med hårdvaran i vissa fall.

Det finns ett stort, stort behov av förbättringar. Och Nintendo vill inte leverera.

Mer RAM-minne, kraftfullare processor och stöd för Nvidia DLSS hade varit ett enormt steg för hela Switch-serien. Uppskalning från 1080p till 4K kan vara den räddning för serien vi hoppats på – eller snarare räddning för alla gamers som börjat tröttna på att Nintendo inte ger oss vad vi vill ha.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.