Hur stor skärm har Nintendo Switch (OLED)?

Skärmstorleken har ökat – men pixeltäten minskade

nintendo switch oled front redbg 2021

Nintendos senaste Switch-modell heter kort och gott Switch (OLED) och i namnet hittar vi en stor ledtråd till vilken typ av skärm som modellen använder. Vad namnet däremot inte avslöjar är skärmstorleken. Här är svaret.

  • Större skärm än föregångaren
  • Lägre pixeltäthet kan göra skärmen mindre skarp
  • Samma upplösning som Switch (2019)

Läs mer: Nintendo Switch (OLED) släpps den 8 oktober (video)

Switch (OLED) använder en OLED-panel

Gamla Switch (2019) använder en skärmpanel som är tillverkad av Sharp. Det är en LCD-variant vars teknik återfinns i både första generationens Switch och den mindre modellen Switch Lite.

Med Switch (OLED) så har Nintendo tagit ett stort steg framåt i skärmkvalitet. Upplösningen har visserligen inte ändrats, men med övergången från LCD till OLED är märkbar.

Fördelarna med OLED är många. Om du jämför OLED med LCD så har den förstnämnda oftast mycket bättre kontrast, kraftfullare färger och djupare svärta.

Det finns en anledning varför moderna flaggskeppstelefoner använder OLED istället för LCD. Det är en tekniskt bättre skärmpanel som bör ge dig en finare upplevelse helt enkelt.

Läs mer: Alla våra artiklar om Nintendo Switch

Skärmstorleken på Switch (OLED) är 7 tum

Skärmen har blivit större på Switch (OLED) jämfört med Switch (2019). Den nya storleken är 7 tum vs 6,2 tum på den gamla modellen.

Switch (OLED) har alltså en 13 procent större skärm – men utan att skämupplösningen har ändrats.

När skärmen ökar så måste resten av konstruktionen också öka. Och Switch (OLED) har blivit något större på både höjden och bredden. Däremot har den inte blivit tjockare, vilket är tacksamt.

Upplösningen på skärmen är 720p

Skärmstorleken har kanske ökat, men det har inte upplösningen. Den nya modellen använder fortfarande 720p.

Det betyder att även om skärmen är 13 procent större så har faktiskt pixeltätheten minskat från 237ppi till 210ppi.

Det är en minskning med nära 11 procent. I teorin betyder det att Switch (OLED) kan upplevas som mindre skarp än föregångaren Switch (2019). Men eftersom nya modellen har en OLED-panel så är det inte säkert.

Notera att den maximala skärmupplösningen på externa skärmar fortfarande är begränsad till 1080p.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.