Bekräftat: Nintendo Switch (OLED) har inte bättre prestanda

nintendo switch oled front white 2021

Förhoppningarna att Switch (OLED) skulle ha förbättrad prestanda var till en början stora, men Nintendo bekräftar att den nya Switch-modellen har samma prestanda som föregångaren från 2019.

  • Samma prestanda som två år gamla Switch (2019)
  • Oklart om det kommer en Switch Pro senare i år
  • Nintendo har aldrig fokuserat på hårdvara likt Microsoft och Sony

Läs mer: Nintendo Switch (OLED) släpps den 8 oktober (video)

Switch (OLED) har samma prestanda som Switch (2019)

Räkna inte med att dina spel flyter bättre på nya och förbättrade Switch (OLED). Den använder nämligen samma mängd RAM-minne och samma Nvidia Tegra-processor som i Switch (2019).

Det betyder att du inte kan räkna med några högre råkraft från spelkonsolen. Även om Nintendo så klart kan göra ytterligare optimeringar till mjukvaran för att krama ut det där sista ur den gamla hårdvaran.

Frågan många ställer sig nu är huruvida Nintendo har fastnat i tiden, inte kan skaffa rätt kretsar till en Switch Pro eller om de helt enkelt inte bryr sig.

Läs mer: Hur stor skärm har Nintendo Switch (OLED)?

DLSS-tekniken var hoppet för många – här är en video som visar vad uppskalning klarar idag.

Hoppet låg hos Nvidia DLSS – grusades snabbt

Många hoppades att Nintendo skulle använda en ny och kraftfullare Tegra-krets från Nvidia i senaste Switch-modellen.

En Tegra-krets med stöd för skalningstekniken DLSS så att Switch äntligen kunde visa 4K på en extern skärm.

DLSS är en teknik som skalar upp en lägre upplösning till en högre i realtid. DLSS 1.0 var inte speciellt bra och hade uppenbara grafiskt negativa effekter på bilden. Efterföljaren DLSS 2.0 däremot har visat sig riktigt bra, exempelvis i Cyberpunk 2077.

Om Switch (OLED) hade stöd för DLSS-tekniken så kunde spelkonsolen potentiellt kunnat erbjuda 1) högre upplösning på din externa skärm och 2) bättre uppskalningsteknik även för den lilla skärmen med högre fps.

Läs mer: Hur mycket lagring finns i Switch (OLED)?

Nya Nintendo Switch 2019
Switch (2019) lånar ut sin hårdvara till Switch (OLED)

Därför tror vi att Switch (OLED) inte har ny processor

Det finns sannolikt två anledningar till varför Switch (OLED) inte har en ny processor eller mer RAM-minne.

  1. Nintendo vill inte
  2. Det går helt enkelt inte

Nintendo har alltid gått sin egen väg. Företaget har tidigare sagt att de inte ser Xbox och Playstation som konkurrenter, samt att de fokuserar på spelen istället för prestandan.

Därför är det inte förvånande att Nintendo väljer att ge Switch (OLED) samma hårdvara som Switch (2019). Om den japanska speljätten tycker att modellen gör vad den ska och fungerar enligt plan så finns ingen anledning att uppgradera med ny, kraftfullare hårdvara.

Eller…

Så har Nintendo inget val. Den enda stora tillverkaren av systemkretsar som har kapaciteten till att göra en ny Tegra-krets från Nvidia är TSMC. Och de har redan vigt större delen av sina resurser till att tillverka Apples processorer.

Kanske väljer Nvidia att avvakta utveckling och tillverkning till nästa år, vilket forcerar Nintendo till att använda äldre hårdvara mot sin vilja? Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.