Fortnite fungerar INTE på Steam Deck säger Epic Games

fortnite logo 2 2020

Fortnite kommer inte att fungera på Steam Deck. Det meddelar Tim Sweeney, VD på Epic Games, som även säger att problemet med skräddarsydda Linux-kärnor ökar risken för fuskare.

Beslutet kommer trots att Epic Games egenutvecklade mjukvara för att stoppa fuskare, Easy Anti-Cheat, faktiskt fungerar med både Linux och Proton.

Läs mer: Spela Fortnite på iPhone & iPad med Geforce Now – nu kan du (2022)

Proton är en funktion som gör att Windows-spel kan emuleras för körning på Linux. För att kunna göra det baseras det hela på Wine som är ett välkänt gratisprogram för app-emulering på Linux.

”We don’t have confidence that we’d be able to combat cheating at scale under a wide array of kernel configurations including custom ones”, säger Tim Sweeney på Twitter.

valve steam deck front 2021 2
Nej, du kan inte köra Fortnite på den här spelprylen. Tyvärr.

Problemet enligt Tim Sweeney är att spelstudion inte kan stoppa fuskandet på den stora mängd varianter och konfigurationer som Linux-kärnan finns i. Och i den skaran inkluderar han de egendesignade kärnorna som kan köras på Steam Deck.

Läs mer: Fortnite stöder nu 120 fps med Xbox Series X & Playstation 5

Kritiken mot Epic Games och beslutet att inte ta Fortnite till Steam Deck har fått många att ventilera sin irritation och ilska. En del poängterar faktumet att både Unreal Engine (som Fortnite använder) och EAC har uttalat stöd för Linux.

I skrivande stund finns inget du kan göra. Bara att vänta och hoppas på att Epic Games ändrar sitt beslut.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.