Nintendo vägrar säga om Switch (OLED) fixar Joy-Cons som drar åt sidorna

nintendo switch oled front redbg 2021

Ända sen första Switch-modellen så har användarna klagat på att kontrollen Joy-Cons drar åt sidorna. Ett problem som Nintendo vägrat fixa genom åren och sannolikt inte heller med Switch (OLED).

  • Samma felande Joy-Cons i nya Switch (OLED)
  • Nintendo erkänner inte felet och ger svävande svar
  • Du riskerar att få köpa nya, dyra handkontroller

Läs mer: Är Nintendo Switch (OLED) samma som Switch Pro?

Stort problem med Joy-Cons som drar åt sidorna

Det är en stort problem för många användare när deras Joy-Cons börjar dra åt sidorna.

Fenomenet kallas ”drifting” och innebär att kontrollen fortsätter registrera att en eller två analoga spakar är lite åt sidan – trots att användaren inte rör dem.

Det innebär att den som är i ett spel exempelvis kan uppleva att en bil hela tiden drar åt sidan eller att en karaktär står och snurrar på samma plats hela tiden. Eller ännu värre, att karaktären i spelet rör sig i en riktning även när kontrollen är oanvänd.

Och Nintendo verkar knappt bry sig om klagomålen från användarna. Så lite att de hellre står ut med stämningar än bryr sig om att fixa problemet en gång för alla.

Läs mer: Bekräftat: Nintendo Switch (OLED) har inte bättre prestanda

Nintendo verkar ignorera problemet helt

När webbsajter som The Verge, Wired, Polygon och GameSpot frågade Nintendo om problemet är löst med Switch (OLED) så får de ett tomt svar tillbaka.

”Joy-Con controller configuration and functionality did not change with Nintendo Switch (OLED model)”

Det är delvis ett svar på frågan, för om inget har ändrats så skeppar Nintendo medvetet problemet med nya modellen också. Här hade de chansen att fixa allt en gång för alla – men nu verkar det som att de fortsätter ignorera felet och lägger problemet på spelarna istället.

Det betyder att du 1) kan tvingas skicka in dina handkontroller för reparation hos Nintendo (vilket betyder att du är utan dem ett bra tag, alternativt 2) måste köpa nya handkontroller för dyra pengar när problemet uppstår.

Tiden får utvisa om Nintendo visar att de bryr sig i framtiden. Just nu verkar speljätten fokusera på att ignorera spelarna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.