Xbox Cloud Gaming fungerar med Steam Deck

Installera Edge och voila - du kan strömma dina spel via speltjänsten!

valve steam deck front 2021 2

Microsoft har släppt en beta-version av webbläsaren Edge som gör att speltjänsten Cloud Gaming fungerar på Steam Deck. Företaget säger i ett uttalande att de arbetat nära Valve för att göra stödet möjligt.

Även om webbläsaren Edge med stöd för Xbox Cloud Gaming i skrivande stund är ofärdig så stöds redan alla kontroller på spelkonsolen samt kan installeras direkt via Discover Software Center (som är en del a SteamOS).

Genom stödet för Steam Deck så introducerar Microsoft en ny möjlighet för gamers som föredrar Linux framför Windows.

Xbox Game Pass stöds inte – än

En viktig detalj är att Xbox Cloud Gaming kräver en aktiv prenumeration på Xbox Game Pass Ultimate. Och många av spelen på speltjänsten är kompatibla med Steam Deck idag.

Dock så fungerar inte Xbox Game Pass direkt på Steam Deck än. Du kan alltså inte logga in på ditt Xbox-konto, ladda ner spelen och köra som om det vore på en PC eller Xbox-spelkonsol.

Däremot hjälper Xbox Cloud Gaming dig med det problemet och öppnar för en spelvärld med hundratals spel som kan strömmas direkt till din handhållna spelkonsol.

Steam Deck kan köra Windows

Visste du att din Steam Deck inte behöver använda SteamOS om du inte vill? Du kan faktiskt installera Windows på spelkonsolen.

Det kanske inte är det viktigaste eller första du gör som ny användare, men det är praktiskt möjligt.

Vill du använda Xbox Game Pass direkt på spelkonsolen så måste du (i skrivande stund) byta till Windows.

Vad är Xbox Cloud Gaming?

Xbox Cloud Gaming är en speltjänst för att köra och strömma spel över internet. Allt du behöver är en prenumeration på Xbox Game Pass Ultimate och en kompatibel handkontroll. Sen kan du strömma spel till exempelvis en mobiltelefon, surfplatta eller bärbar dator varhelst du befinner dig.

Vad är Steam Deck?

Steam Deck är en liten, handhållen spelkonsol som på flera sätt kan jämföras med Nintendo Switch-serien. Steam Deck är dock mer avancerad, kan köra Windows-spel och har betydligt många fler och grafiskt bättre spel än vad Switch-serien har.

Läs mer här

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.