Spela in större videofiler än 4GB med Android 11

Android Logo 950 x 500

Android 11 kan ta bort begränsning på 4GB stora filer när du spelar in högupplöst film med mobiltelefonen. Här förklarar vi hur begränsningen fungerar idag (med Android 10 och äldre) och varför det är en viktig förbättring.


Vad har hänt?

En förändring i koden till Android Open Source Project (AOSP) indikerar att den nuverande storleksbegränsningen på 4GB för videofiler som spelas in med kameran i Android kommer att tas bort. Förändringen gäller för Android 11 och senare versioner.

Varför finns en begränings på 4GB för inspelade videor i Android?

När videor inspelade i Android sparas till lagringsutrymmet används en mjukvara som heter MPEG4Writer. I Android 10 och äldre versioner är denna 32-bitars, vilket betyder att inte mer än 4GB utrymme kan adresseras av processorn. När en fil är 4GB kommer allt överskjutande att delas upp i flera delar.

Vad gör koden som möjliggör större filer än 4GB med Android 11?

Den kod som föreslås implementeras i Android 11 är en 64-bitarsvariant av MPEG4Writer. 64-bitars mjukvara kan adressera 18,4 exabyte med data. Det är en miljon gigabyte (!) med utrymme som kan adresseras.

Kan Android 10 få samma förbättring?

Nej, Android 10 och äldre versioner av operativsystemet kommer inte att få förbättringen. Vi kommer helt enkelt att få vänta till Android 11 och med lite tur har du redan en mobiltelefon som får 2020 års Android-version.


Vad som återstår nu är att ansvariga bakom Android 11 ska granska förslaget på kodändring och förhoppningsvis godkänna den. Huruvida det sker eller inte återstår att se.