Använd Android-telefon som webbkamera med Windows 11

Windows 11 laptop
Windows, Unsplash

Microsoft öppnar möjligheten att använda Android-telefoner som webbkamera med Windows 11. Det gör att du får en högkvalitativ kamera för exempelvis Zoom eller Google Meet-möten utan extra kostnad.

Du slipper helt enkelt köpa en separat webbkamera (som dessutom ger märkbart sämre bildkvalitet än även billigare Android-telefoner). Och det krävs inga extra drivrutiner eller appar för att det ska fungera.

Allt du behöver är den senaste versionen av Windows 11, en mobiltelefon med Android och så klart en videotjänst att strömma videon med. Anslut telefonen med kabel eller trådlöst till datorn och voilá, du är redo.

Lästips: Färre omstarter när Windows 11 installerar uppdateringar

När du ansluter mobiltelefonen till Windows-datorn visas en speciell verktygslåda som ger dig viss kontroll över hur kameran fungerar. Bland annat kan du växla mellan HDR-lägen och olika bildeffekter. Du kan även se batterinivån på din mobiltelefon.

windows 11 android webcam settings 2024

För att det hela ska fungera krävs en dator med Windows 11 samt appen ”Link to Windows” för Android. Här krävs version 1.24012 eller senare. Samtidigt måste din mobiltelefon ha Android 9 eller senare.

Därefter ska du gå till Inställningar > Bluetooth och enheter > Mobila enheter. Välj Mobila enheter.

Lästips: Microsoft tvångsuppdaterar Windows 11 till 23H2

Du blir nu presenterad med valet att installera ”Cros Device Experience Host” om alla förutsättningar är på plats.

När allt är klart kan du använda din Android-telefon som webbkamera med Windows 11. Svårare än så är det inte. Om du har en mobiltelefon med iOS finns samma lösningar med hjälp av tredjepartsappar som

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.