OneDrive för Windows har uppdaterats – kan endast användas med NTFS

microsoft onedrive logo units

Microsoft har uppdaterat OneDrive-klienten för Windows och med den retat upp en hel del användare på köpet. Anledningen? Uppdateringen har endast stöd för filsystemet NTFS.


Det var oundvikligt att Microsoft skulle lämna de gamla filsystemen exFAT och FAT32 i kylan förr eller senare. Men att det skulle komma nu var nog många inte beredda på. Och det har retat upp en del.

Efter att OneDrive uppdaterats går det inte att synkronisera filer till lagringsenheter med de gamla filsystemen. Och inte heller nyare ReFS som introducerades med Windows 8 och Server 2012.

ReFS kan användas med Windows 10 och det vore besynnerligt om Microsoft väljer att vända ryggen åt filsystemet. Det vore mer troligt att OneDrive är drabbad av en oönskad bugg som kan lösas med en ny uppdatering.

Drabbade kan helt sonika formatera lagringsenheterna som inte använder NTFS och synkronisera alla filer från OneDrive på nytt. Förutsatt att man inte riskerar andra filer som eventuellt redan finns på samma enhet givetvis.


I skrivande stund finns inget svar på om ReFS kommer att få stöd framöver med en uppdatering eller om Microsoft vill att NTFS ska vara enda alternativet. Vi vågar påstå att en OneDrive-klient är viktig för produktiviteten och ett fortsatt smidigt sätt att använd OneDrive.

Inte minst efter att Microsoft förannonserat stöd för Files-appen i iOS. Det är visserligen inte Windows men en klar indikation på att Microsoft fortsätter utveckla OneDrive-klienterna för att vara smidigare att använda. Nu hoppas vi bara ReFS-stödet fixas snabbt så att användarna blir glada igen.