En miljard dokument på SkyDrive

Milstolpe för SkyDrive

Microsoft har nyligen gått ut med att molntjänsten SkyDrive nu håller fler än en miljard dokument på sina servrar. Även om det inte är officiellt så är det högst troligt att nya Office 365 har varit en ordentlig hjälp på vägen och uppdateringarna till tjänsten har garanterat dragit upp antalet användare och dokument också. SkyDrive är ett utmärkt sätt att dela med sig av dokument samtidigt som man automatiskt säkerhetskopierar dem utanför datorn.


Samtidigt som Microsoft stolt meddelar om milstolpen för molntjänsten så passar man på att erbjuda alla användare en efterlängtad uppdatering. Med den följer en funktion med vilken man kan öppna och redigera dokument utan att först logga in på sitt Microsoft-konto – något som inte varit möjligt tidigare. Enligt Sarah Filman på Microsoft har det längre varit många studenters önskan att kunna göra detta och nu är det alltså infört även på SkyDrive.

SkyDrive är bra men konkurrensen stenhård

skydrive-utforskaren

SkyDrive har en stor fördel i att Windows 8 har en tät integration med molntjänsten och Office 365 likaså, men konkurrenterna är inte overksamma och på intet sätt några små uppstickare. Google Drive når miljontals användare världen över och är ett alternativ för alla som använder Google Apps eller andra tjänster från företagsjätten. Samtidigt har Dropbox nått hundra miljoner användare vilket är en stor bit av marknadskakan.

Jag har personligen fattat stort tycke för Office 365 och använder det som mitt primära alternativ när jag skriver, men integreringen med SkyDrive är inte intressant för mig då Dropbox redan gör ett förträffligt jobb med allt annat – så som bilder, videoklipp och andra filer. Att gå över till Microsofts alternativ skulle innebära en flytt på närmare 50 GB med blandade filer och det är något jag inte är speciellt intresserad av i dagsläget.


Uppdatering 2015-10-16

SkyDrive, som idag heter OneDrive eftersom Microsoft tvingades till ett namnbyte, har utvecklats enormt bara under det senaste året.

Inom kort lanserar Microsoft sin största uppdatering hittills till molntjänsten med en snabbare, smartare och kraftfullare synkroniseringslösning. Den ska bli ett stort lyft för såväl konsumenter som företagsanvändare, något jag personligen kan bekräfta stämmer. Jag har nämligen provat förhandsversionen och den är riktigt snabb.

Om det räcker för att stoppa utmärkta Dropbox vars synkronisering är erkänt klassledande eller Google vars Apps-tjänst är en komplett helhetslösning, ja det återstår att se.

Vilken molntjänst föredrar ni och varför?