Valve gör det tuffare för fuskare att köpa spel — begränsar i Steam-butiken

steam linux fokus

Valve gör det tuffare för fuskare som gör livet surt för andra i VAC- och Game Ban-aktiverade spel. Genom att införa nya begränsningar vill speljätten försvåra för fuskarna och ta bort vägar som gör att de snabbt kommer igång med fuskandet efter att ha blivit spärrade.

När en användare blir påkommen med att fuska i ett spel som är VAC- eller Game Ban-aktiverat kommer det nu ske två saker. Det första är användaren är permanent spärrad från att spela flerspelartitlar på säkra servrar. Det förhindrar fortsatt fuskande i redan köpta spel.

Det andra är användarens konto stoppas från att köpa VAC- och Game Ban-aktiverade spel på Steam för att ge bort dem till andra konton som gåva. Målet här är att hindra fuskare från att köpa och ge bort spel till sig själv så att de kan fortsätta spela på säkra servrar.

Vidare kommer de som köper och ger bort VAC- eller Game Ban-aktiverade spel till fuskare att förlora möjligheten till detta. Ger man bort Counter Strike till någon som spärrats från spel på säkra servrar så kan man aldrig mer ge bort det spelet igen. Tuffa bud men kanske behövligt.

Spärrar användare med deras mobilnummer

Valve är extremt seriösa när det kommer till att stoppa fuskare och tidigare i år rapporterades att företaget tänker spärra användare via deras mobilnummer.

Sen tidigare erbjuds en speltjänst kallad Prime för populära Counter-Strike: Global Offensive där man endast får delta med ett användarkonto som aktiverat tvåstegsverifiering med hjälp av ett mobilnummer.

Om fuskare upptäcks när de använder speltjänsten blockeras deras mobilnummer permanent och de kan inte fortsätta använda den utan att byta konto och mobilnummer. Dessutom kommer andra konton som använder samma mobilnummer att spärras under tre månader. Aj!

Den som tänkte att VoIP-nummer skulle kunna fungera (de är enkla att få tag på) lär snabbt märka att Valve inte godkänner dem och i slutändan tvingas fuskare köpa kontantkort för att komma åt Prime igen. Vi gissar att det inte är värt det i det långa loppet.

Vad tycker ni — är det här rätt väg att gå för Valve och Steam? Är det rättvist?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.