Officiellt stöd för DualSense till Steam

sony dualsense playstation5 controller remy gieling unsplash 2022
Foto: Remy Gieling, Unsplash

Du har länge kunnat se vilka spel på Steam som stöder handkontroller som Xbox Series X. Men visste du att det inte är fullt lika enkelt med en DualSense-kontroller? Åtminstone fram tills idag.

Med en ny uppdatering till Steam har gränssnittet för dig med en DualSense-kontroll ansluten till en Windows-dator förbättrats rejält. Det har blivit enklare att sortera efter kontrolltyp och Steam visar den senaste kontrollen du använder först (du kan ändra det manuellt om du vill.

Lästips: Uppdatera DualSense med Windows-verktyg – ladda ner gratis

Lättare att se spelen som fungerar med DualSense

Den kanske största nyheten är att butikssidorna har lagt till stöd för spelkomptibilitet med handkontroller. Det finns en helt ny kategori för spel som fullt utnyttjar Steam Input API.

Stödet sträcker sig in i ditt Steam-bibliotek. Det har blivit mycket enklare och smidigare att se vilka spel du äger som stöder Steams API för handkontroller.

Förbättrad information om kompatibilitet kommer också att finnas tillgänglig i ditt Steam-bibliotek, så du snabbt kan se vilka spel du äger som är kompatibla med vissa kontrollmodeller. Dessutom kommer Valve att införa dessa ändringar i Big Picture Mode för de som föredrar att spela från soffan.

Den stora frågan för många är nog varför Valve, en speljätte och plattform som främst fokuserar på PC-spel, bryr sig om spelkontroller? Svaret är enkelt om man kollar statistiken. Enligt Steam använder cirka 12 procent av alla aktiva spelare på plattformen regelbundet en kontroll.

Under det senaste året ensamt har Steam varit värd för mer än tre miljarder spelsessioner som inkluderade en kontroll. För fyra år sedan var den siffran bara 99 miljoner.

Lästips: Förhandsboka Sony DualSense Edge

Handkontroll är bäst i vissa spel

En handkontroll är givetvis inte optimal i alla lägen. Exempelvis är FPS-spel absolut bäst med tangentbord och mus. Samtidigt säger Valve att mer än hälften av RPG-spelare föredrar en kontroll, och sportspel där en boll används spelas med kontrollen mer än 80 procent av tiden.

Är du förvånad över Valves statistik om användningen av Steam-kontroller? Jag brukar använda tangentbord och mus när jag spelar de flesta PC-spel, men vissa spel som sport- eller körningstitlar känns mer naturliga med en högkvalitativ handkontroll (eller i fallet med racingspel, en riktig ratt). Hur är det för dig?

Ladda ner Steam här

Steam är en kostnadsfri spelplattform med tusentals spel. De flesta kostar så klart, men det finns ett gäng kostnadsfria alternativ och de billigaste spelen kostar mindre än en kopp kaffe på Espresso House.

Du kan ladda ner den senaste versionen av Steam från den officiella webbsajten här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.