Fungerar Steam på Windows 7 / 8 / 8.1? Inte efter 2023

Steam logo 2023

Om du använder speltjänsten Steam så gäller det att operativsystemet på datorn är Windows 10 eller nyare. Annars kommer du att förlora åtkomsten till kontot och alla dina spel. Här är allt du måste veta.

Vilka operativsystem fungerar med Steam?

I skrivande stund fungerar Steam på många versioner av Windows. Inte bara senaste Windows 11, utan hela vägen tillbaka till Windows 7 som släpptes 2009.

Men det kommer att ändras efter 2023 då Steam planerar att lägga ner stödet för Windows, Windows 8 och Windows 8.1.

Under en period varnar Steam berörda användare som inte har Windows 10 eller Windows 11. Då via avisering direkt i Steam-appen på datorn.

När stödet till slut uppdateras bort så slutar appen att fungera helt på datorn.

Lästips: Långsammare SSD med ny uppdatering till Windows 11

När tas stödet för Windows 7 / 8 / 8.1 bort?

Datumet som gäller är den 1 januari 2024. På den dagen slutar Steam att fungera på alla datorer som använder äldre versioner än Windows 10.

Enda sättet att få tillbaka åtkomsten till Steam-kontot och spelen igen är att uppdatera med Windows 10 eller Windows 11.

Enligt uppgift så berörs en försvinnande liten del av användarna. Steam säger att bara 1,86 procent av användarna använder någon av de gamla Windows-versionerna.

Här är andelen för de senaste versionerna:

  • Windows 10: 62,33 procent av användarna
  • Windows 11: 32,06 procent av användarna

Du hittar dagsfärsk statistik hos Steam här.

Lästips: Microsoft fixar gamingproblem med Windows 11 22H2

Därför tas stödet bort

Att Steam fortfarande stöder ett nära 14 år gammal operativsystem är hedervärt. Men allt måste ha ett slut och Steam har nått sin gräns för hur långt de kan gå.

Men anledningen är kanske inte vad du tror. Det handlar inte om att Steam inte vill ge stöd åt Windows 7, utan problemet ligger faktiskt hos Google Chrome.

Du läste rätt – det är webbläsaren Chrome som är problemet och anledningen till att stödet försvinner. Anledningen är att koden bakom Chrome finns i Steam-appen, och nyare versioner av Chrome stöder inte Windows 7, 8 och 8.1.

Dessutom byggs nya säkerhetsfunktioner in i Steam-appen som bygger på senare säkerhetstekniker som bara finns i Windows 10 och Windows 11.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.