Långsammare SSD med ny uppdatering till Windows 11

Windows 11 laptop
Windows, Unsplash

Nya uppdateringen ”Moment 2” till Windows 11 ställer till det för användarna. Utöver att laga en rad buggfixar och optimera operativsystemet så drar den – väldigt oönskat – ner SSD-prestandan. Rejält dessutom. Här är allt du måste veta.

Problemet med Windows 11 ”Moment 2”

Användare av Windows 11 rapporterar att uppdateringen med ”Moment 2” minskar SSD-prestandan.

Det är inte lite heller, utan märkbart både när operativsystemet laddar och vid körning av spel.

Det är så klart inte bara gissningar och magkänsla, utan det finns praktiska siffror på prestandaförsämringen. Det rapporterar bland annat Neowin.

Så mycket sämre är SSD-prestandan

Den upplevda och praktiska försämringen beror på vilken dator du använder, mer specifikt vilka komponenter den har.

En användare säger att dennes NVMe SSD med en topphastighet på skyhöga 7 000 MB/s tappade i läshastighet till bara 3 000 MB/s. Det är en minskning med 57 procent!

Även långsammare SSD-enheter påverkas. En annan använder säger att testprogrammet CrystalDiskMark visade en prestandaminskning med 49 procent på skrivhastigheten efter installationen av ”Moment 2” – från 2 675 MB/s till 1 356 MB/s.

Tips: Så får du bättre prestanda för spel i Windows 11

Den upplevda skillnaden

Med läs- och skrivhastigheter uppåt 1 000 MB/s eller högre så bör Windows 11 inte segas ner trots den minskade SSD-prestandan.

Men användare rapporterar ändå att känslan i operativsystemet påverkas stort och att Windows 11 är ”märkbart långsammare” med längre laddningstider.

En del menar även att det uppstått problem med så kallad ”stuttering”. Det är när systemet har en ryckighet i exempelvis videouppspelning, grafiken i spel eller när appar känns ”knyggiga”.

Så löser du problemet med ”Moment 2”

Har du redan installerat uppdateringen med ”Moment 2” så finns tre tänkbara lösningar i skrivande stund.

  • Avinstallera uppdateringen från Windows 11
  • Använd en återskapningspunkt för att rulla tillbaka uppdateringen
  • Vänta på att Microsoft ska släppa en buggfix

Det bästa du kan göra just nu – om du upplever problemen – är att använda en återskapningspunkt.

Det säkerställer att det inte lämnas några som helst rester från uppdateringen och du kan vänta på att Microsoft släpper en ny, förbättrad versionen av ”Moment 2”

Har du inte installerat uppdateringen än? Då gör du bäst i att avvakta lite.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.