Spionerar TikTok på användarna? Utreds för allvarligt brott

TikTok
Foto: Solen Feyissa, Unsplash

TikTok är i trubbel – igen. Amerikanska myndigheter utreder om appen och ägaren Bytedance har brutit mot lagen efter påståenden om att de spionerar på amerikanska journalister.

Det här har hänt

Tidigare i oktober upptäcktes att anställda på TikTok skaffade sig tillgång till data från amerikanska journalisters TikTok-konton. Bland annat kom de över platsinformation vilker är minst sagt känslig data.


Enligt uppgift var målet med spioneriet att identifiera personer inom TikTok och Bytedance som har läckt information till medierna.

Bytedance har gjort en intern utredning som bekräftar att anställda har spionerat på journalister och de som upptäckts göra så har fått sparken från bolaget. De riskerar nu rättsligt efterspel för sina åtaganden.

Lästips: TikTok bekräftar att användardata visas i Kina

Så svarar amerikanska myndigheter

TikTok har redan en tuff framtid att vänta efter den senaste tiden stenhårda kritik från olika håll. Regeringar världen över hindrar sina medarbetare från att använda TikTok-appen på officiella mobiltelefoner.

Nu har amerikanska federala polismyndigheten FBI fått upp ögonen för TikTok. Inom kort ska förhör hållas och samtidigt har justitiedepartementet begärt ut information från Bytedance om de senaste händelserna.

Spionerar TikTok på sina användare?

Den stora risken för många är nu – finns ett större problem inom TikTok med utbrett spioneri även på ”vanliga” användare?

Det finns i skrivande stund inget som pekar på det, men om anställda kunde se platsinformation och annan känslig data om journalister så är sannolikheten stor att även vanliga användare hamnat i farozonen.

Lästips: Så blir du lurad på TikTok – 5 värsta bluffarna / blåsningarna

Sen tidigare vet vi att TikToks integritetspolicy tillåter anställda i Kina att både få åtkomst till och se användarnas data.

Visserligen bara i speciella situationer och bara ett fåtal, utvalda personer. Men vem säger att bolagets anställda faktiskt är så begränsade som det påstås?

Via Forbes och Nytimes.com

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.