Så blir du lurad på TikTok – 5 värsta bluffarna / blåsningarna

TikTok
Foto: Solen Feyissa, Unsplash

Barn eller vuxen, oavsett ålder så är det lätt att bli lurad på TikTok. Och den som går på de värre blåsningarna riskerar att få betala riktigt dyrt för sitt misstag. Både i pengar och med den personliga integriteten. Här tipsar vi om de fem kanske värsta blåsningarna du kan gå på när du använder TikTok just idag.

1. Scamspel och tjänster som utger sig för att vara ett legitimt spel

En mycket vanlig blåsning är att annonser för mobilspel eller tjänster runt mobilspel utger sig för att vara det legitima, officiella spelet – men som istället är scammers som stjäl inloggningsuppgifter eller erbjuder in-game-valuta som inte fungerar.

Roblox är ett av de absolut mest utsatta spelen där mängder av annonser påstår att du kan få gratis in-game-valuta kallad robux, men vad många missar är att det inte finns gratissätt att skaffa valutan utanför Roblox.

Enda sättet att skaffa robux är på följande vis:

 • Genom att köpa valutan direkt via officiella ROblox
 • Via officiella presentkort
 • Från officiella appbutiker som Xbox Marketplace och Playstation Store

Undvik att klicka på annonser eller länkar som erbjuder mobilspel, in-game-valua eller liknande. Det är en extrem sannolikhet att du blir blåst på dina pengar och inloggningsuppgifter.

Och det här gäller för ALLA mobilspel, konsolspel och datorspel idag.

Går du på den här scammen så riskerar du följande:

 • Att betala pengar som du aldrig får tillbaka
 • Att du lämnar ut känsliga personuppgifter som säljs vidare
 • Att du laddar ner skadlig kod på din dator
 • Att du förlorar åtkomsten till dina spelkonton

2. Jobbannonser som lovar för mycket

Jobba hemifrån med social media och tjäna tusenlappar varje månad eller dag? Låter det bekant? Det är en vanlig blåsning på TikTok där scammers lovar att du blir rik genom att arbeta minimalt hemifrån.

Det är lika vanligt att stöta på den här typen av meddelande även på Instagram, i varierande former. Alla budskap är vridna åt samma håll; arbeta hemifrån, utan ansträngning, och tjäna tusentals kronor.

Målet här är att du antingen ska lockas att betala en liten registreringsavgift via en webbsajt eller klicka på affiliatelänkar så att den som gick ut med erbjudandet tjänar pengar på dig. INTE för att du ska tjäna några pengar.

Går du på den här scammen så riskerar du följande:

 • Att betala pengar som du aldrig får tillbaka
 • Att du lämnar ut känsliga personuppgifter som säljs vidare
 • Att du laddar ner skadlig kod på din dator
bruten karlek love kelly sikkema unsplash
Foto: Kelly Sikkema, Unsplash

3. Kontaktannonser

Ukrainska eller ryska fruar nära dig som gärna träffas omedelbart och med initimitet i åtanke? Är det något som lockar? Många scammers använder sig av kärlek och sex som ett dragplåster när de försöker lura dig att klicka på deras annonser och länkar.

Det finns ett oräkneligt antal fall där enskilda individer har lurats av kontaktannonser, både på TikTok och utanför, där personen på andra sidan lockat dem till att betala pengar, gång på gång. Stora summor som förts över till andra länder och som aldrig återbetalats när svindlaren plötsligt bara försvunnit.

Den här varningen är inte bara för TikTok utan för alla kontaktannonser du ser. Även på Tinder och andra välkända dejtingsajter eller tjänster. Betala ALDRIG pengar för att någon ska besöka dig.

Registrera aldrig ett konto på en okänd dejtingsida och undvik att klicka på de här länkarna. Sök via Google först och se vad andra säger om respektive sajt, och håll utkik efter fejkade, superpositiva omdömen som är skapade av scammers för att lura den som är vaksam.

Går du på den här scammen så riskerar du följande:

 • Att betala pengar som du aldrig får tillbaka
 • Att du lämnar ut känsliga personuppgifter som säljs vidare
 • Att du laddar ner skadlig kod på din dator

4. Finansiella råd

Det finns mängder av självutnämnda, så kallade ekonomiska gurus på sociala medier idag. Personer som påstår sig ha blivit miljonärer på aktieaffärer och kryptovalutor – och nu vill de hjälpa dig att bli miljonär på nolltid. Låter det bekant?

Stanna upp och fundera på vad TikTok-kontot eller annonsen faktiskt försöker göra. Är det verkligen en givmild och godhjärtad person som vill ge alla sina bästa råd, eller ligger det ett ekonomiskt incitament bakom alla tips som du läser?

Det finns en anledning till varför dessa ekonomikonton existerar och det är ofta inte för att bidra med hjälp och tips kring ekonomi, utan huvudsakligen för att samla på sig följare som ökar deras egna, ekonomiska intressen. Många följare ökar chansen att någon klickar på deras affiliatelänkar och det går att sälja reklam.

Betyder det här att alla råd och tips på internet är dåliga? Absolut inte. Det finns flera stora Instagram-konton som är erkänt bra (men fortfarande, de gör det för egen vinning i första hand) och som har hjälpt många att bättra på sin egen hushållsekonomi. Men det gäller att du är mycket uppmärksam och inte klickar på varje länk du ser.

Går du på den här scammen så riskerar du följande:

 • Du riskerar att investera pengar i fel aktier
 • Du bidrar till att att andra ökar sitt eget ekonomiska värde utan att du får något tillbaka

5. Kryptovalutor

Klicka aldrig på annonser eller länkar med råd om hur du kan tjäna stora pengar på kryptovalutor. Det är ytterst få som tjänar storkovan på cryptovalutor och sannolikheten är mycket större att du blir av med alla pengar du investerar snarare än ser dem växa.

Ofta används bilder på kändisar med meddelanden om hur de minsann tjänade rejält med pengar på den där nya, fantastiska kryptovalutan eller genom att använda en specifik kryptotjänst på internet. Och du kan så klart göra som din favoritkändis och tjäna lika mycket! Eller nej, så fungerar det så klart inte. Ser du en kändis som ”har tjänat pengar på krypto” så är det nästan garanterat en scam.

Var alltid skeptisk till allt som har med kryptovalutor att göra, oavsett om det är på sociala medier eller utanför. Vet du inte hur digitala valutor fungerar? Läs på ordentligt och förstå riskerna. Det gäller även med aktier och fonder eftersom även de riskerar att tappa i värde så att dina pengar går förlorade.

Går du på den här scammen så riskerar du följande:

 • Du riskerar att investera pengar i värdelösa kryptovalutor
 • Du riskerar att ladda ner skadlig kod på datorn
 • Du riskerar alla dina tidigare köpa kryptovalutor

Så undviker du att bli lurad på TikTok

TikTok är en fantastisk plats för dig som vet hur tjänsten fungerar och vad du ska undvika. Det är inte svårt att undvika de värsta och mest uppenbara blåsningarna, om du bara vet hur man gör och vad man ska titta efter. Här är några praktiska råd längs vägen.

Var alltid skeptisk till alla annonser och budskap

Det första är att aldrig klicka blint på annonser eller budskap på internet. Oavsett om det är TikTok, Instagram, Facebook, Reddit eller någon annan tjänst/sajt. Om ett budskap lovar mycket så ska du alltid dra öronen åt dig och bli misstänksam. Går det verkligen att tjäna 5 000 kronor per vecka genom att arbeta hemifrån utan någon som helst kunskap om sociala medier? Nej, det ska du inte räkna med.

Allt som skyndar snabbt är sannolikt lurigt

Skynda dig att köpa nu – erbjudandet gäller bara i tio minuter! Det budskapet ser vi alltför ofta på internet idag, inte bara på scamsajter och i bluffannonser, utan på fullt legitima sajter som säljer riktigt bra produkter. Att skynda på betraktaren är ett utmärkt sätt att trigga ett omedvetet köpbeteende eftersom vi är rädda att missa ett bra erbjudande (FOMO = Fear Of Missing Out).

Ladda aldrig ner något till mobilen eller datorn

Vill en TikTok eller annons att du ska ladda ner något till datorn? Klicka inte på länken utan gå via Google istället. Gör en sökning på appen eller spelet, hitta den officiella webbsajten och ladda ner den vägen. Använd alltid unika lösenord till varje enskild sajt du måste logga in på för att ladda ner och använda något på datorn eller mobilen.

Här läser du mer och får hjälp

Reddit har en utmärkt sub-reddit där du kan ställa frågor och läsa om vilka bluffar som andra har gått på eller upptäckt.

Där finns tips på hur du undviker att gå på bluffar, kan läsa om falska appar för TikTok som stjäl din data och mycket mer.

Som vanligt gäller det att vara uppmärksam, inte bara på TikTok utan även på Reddit.

Du hittar hjälp och råd på r/Tiktokhelp här

Snabba svar på viktiga frågor

Vilka scams finns på TikTok?

Dejtingbluffar
Fejkspel och fejkvalutor i spel
Kryptobluffar
Falska aktieråd
Bluffannonser för jobb hemifrån

Hur undviker man scams på TikTok?

Var alltid uppmärksam på erbjudande som är för bra
Klicka aldrig på annonser
Följ inte råd utan att undersöka dem noggrant först
Googla noga och rådfråga andra först
Betala ALDRIG för något

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.