TikTok bekräftar att användardata visas i Kina

TikTok

TikTok har släppt en ny och uppdaterad integritetspolicy. Den säger att anställda i Kina kan få åtkomst till och se användarnas data.

Enligt TikTok så får kinesiska medarbetare bara åtkomst till användarnas data om de ingår i en särskild företagsgrupp som omgärdas av robusta säkerhetskontroller.

Tjänsten säger även att GDPR följs till fullo.

Det finns just nu inga som helst möjligheter att veta om TikTok drar användarna vid näsan och låter vem som helst se känslig data. Eller huruvida information delas vidare till kinesiska myndigheter.

Lästips: Så blir du lurad på TikTok – 5 värsta bluffarna / blåsningarna

Integritetspolicyn gäller i flera länder – även här i Sverige

Förutom i Sverige så gäller den nya integritetspolicyn samtliga användare i EU, Storbritannien och Schweiz.

Däremot så är USA exkluderad från den nya policyn.

Och det är inte bara medarbetare på TikTok i Kina som får se din data. Personlig information kan även delas med anställda i Brasilien, Filippinerna, Israel, Japan, Malaysia, Singapore, Sydkorea, Kanada och USA.

In order to operate a global platform designed for sharing joyful content, we rely on a global workforce to ensure that our community’s TikTok experience is consistent, enjoyable and safe.

Elaine Fox är integritetsansvarig på TikTok och enligt henne är det ett måste att företaget får använda sig av en global arbetskraft för att hålla tjänsten säker och rolig att använda.

Lästips: TikTok LIVE : Åldersgränsen för livestreaming ökar till 18 år

Kritik från USA mot TikTok

I USA har det länge varit på tapet huruvida TikTok har blivit ett säkerhetshot eller inte.

TikTok har via moderbolaget ByteDance täta band med kinesiska myndigheter och i USA så ser man på tjänsten som ett problem mot användarnas integritet.

TikTok har tvingats till flera månader med förhandlingar och diskussioner med amerikanska myndigheter för att överhuvudtaget få vara kvar i USA och nå ut till amerikanska användare.

Och en ändring som tjänsten har gjort har varit att flytta all data om de amerikanska användarna till en molnbaserad lösning från amerikanska bolaget Oracle. Ett av flera steg för att blidka myndigheternas kritiska ögon.

Via CNN

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.