TikTok LIVE : Åldersgränsen för livestreaming ökar till 18 år

TikTok
Foto: Solen Feyissa, Unsplash

Om du vill använda livestreaming på TikTok så gäller det att du är minst 18 år, för åldersgränsen höjs i november. Det meddelar den populära tjänsten som säger att anledningen är ett pågående arbete med att hålla användarna säkra.

Så här skyddar TikTok sina användare

Det är flera ändringar kring livesändningar och åldersgränser som kommer samtidigt.

Dessutom arbetar TikTok med att införa fler säkerhetsfunktioner och rutiner som ska begränsa cyberkriminella och dåliga aktörer från att komma åt minderåriga via skadligt innehåll.

Här är allt som TikTok har meddelat om säkerheten just nu.

Därför höjer TikTok åldersgränsen till 18 år

TikTok har ett kontinuerligt säkerhetsarbete för att skydda sina användare med dåliga aktörer på tjänsten. Det är omöjligt att göra innehållet 100 % säkerhet, men ett steg i ledet är att minska riskerna, något TikTok gör med sina nya begränsning.

En annan, relevant nyhet är att det införs en inställning som gör att liveströmmar kan låsas till att bara vara öppen för tittare som är minst 18 år. Det minskar så klart antalet tittare, men minskar risken att minderåriga oavsiktligt tar del av material som inte är lämpat för unga användare.

Redan idag finns dessutom en åldersgräns på 18 år för att ge och ta emot gåvor via LIVE-funktionen.

Den som vill använda direktmeddelanden i TikTok måste dessutom vara minst 16 år. Yngre användare är helt utelåsta från att skicka och ta emot meddelanden via tjänsten.

Lästips: Minska risken att gå på TikTok-bluffarna – 5 tips för att undvika att bli blåst

Då höjs åldersgränsen för livestreaming med TikTok LIVE

Den 23 november är datumet då åldersgränsen höjs. Efter det datumet så räcker det alltså inte med att vara minst 16 år, utan du måste vara minst 18 år för att använda funktionen. Inte heller räcker det med att ha föräldrars tillstånd då TikTok går på födelsedatumet som är inlagt på ditt konto.

TikTok
Ja, det förekommer en hel del lurigheter, blåsningar och rejält med fula ord på TikTok. Men tjänsten arbetar för att få bort otyget.

TikTok använder maskininlärning för att hitta dåliga ord

TikTok använder en filterlista med skadliga ord. Varje gång en användare skriver en kommentar så kontrolleras innehållet mot filterlistan. Finns en eller flera ord med i listan så kan kommentaren stoppas från att visas på tjänsten.

Filterlistan uppdateras kontinuerligt med nya ord och TikTok använder maskininlärning för att förstå vilka ord som är dåliga. Bland annat genom att identifiera kommentarer som användarna manuellt tar bort och kontrollera innehållet i dem.

TikTok har en utmärkt genomgång av alla förändringar kring LIVE-funktionen här.

FAQ

Vad är åldersgränsen för livestreaming på TikTok?

Från den 23 november är åldersgränsen 18 år för TikTok LIVE. Tidigare var gränsen 16 år.

Varför är åldersgränsen på livestreaming satt till 18 år?

För att minimera risken att minderåriga ska ta del av skadlig material via TikTok.

Går det att begränsa liveströmmar så att bara vuxna kan kolla på dem?

Ja, TikTok inför en ny funktion som gör att du kan låsa dina liveströmmar så att bara vuxna kan se dem.

Vad är TikTok LIVE?

TikTok LIVE är en funktion för att strömma video live från din mobiltelefon så att andra TikTok-användare kan se den i realtid.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.