Nya Apple TV 4K med A15 Bionic är här (2022)

Apple TV 4K
Tredje generationens Apple TV 4K. Foto: Apple

Apple har släppt en ny modell i Apple TV-serien. Den nya modellen heter Apple TV 4K (3rd Generation) och den största nyheten är mycket högre prestanda med snabba systemkretsen A15 Bionic.

Faktum är att den här modellen bara kan ses som en mindre uppgradering jämfört med den föregående modellen från maj 2021. Den som redan har en Apple TV 4K av första eller andra generationen kommer inte att få någon större uppgradering vid ett hopp till tredje generationens modell. Men det finns några saker som är värda sina kronor om man vill ha det där lilla extra.

Här är allt om den senaste modellen i Apple TV 4K-serien.

6 saker du vill veta om nya Apple TV 4K

1. Mycket högre prestanda med Apple A15 Bionic

Den absolut största nyheten och det som kommer att märkas av flest är att systemkretsen är uppgraderad. Hjärtat och hjärnan i nya Apple TV 4K heter A15 Bionic och den ger en klar prestandaskjuts för alla dina appar och spel.

Processorn är upp till 50 procent snabbare än förra generationens Apple TV 4K. Grafikprocessorn är upp till 30 procent snabbare. Tillsammans gör det så att din mediaspelare öppnar appar snabbare och grafiken i spelen flyter på bättre än någonsin.

2. Stöd för HDR10+ och Dolby Vision

Nästa stora nyheter är att Apple har inkluderat stöd för HDR10+ (en HDR-teknik som främst används i Samsungs nyare tv-apparater) tillsammans med Dolby Vision. Den senare stöds redan av de äldre modellerna i serien, så inget nytt där.

Om du har en surroundanläggning så kan du njuta av högupplöst ljud och Spatial Audio med stöd för Dolby Atmos, Dolby Digital 7.1 och Dolby Digital 5.1. Perfekt när du vill ha en mer omslutande och kraftfull upplevelse i filmer och serier som stöder ljudteknikerna.

3. Siri Remote följer med din Apple TV 4K

Givetvis får vi med Siri Remote i lådan med nya Apple TV 4K. Med den styr du alla de grundläggande sakerna i mediaspelaren, men givetvis kan du även använda din iPhone eller iPad om det skulle knipa.

Och på tal om Siri så har den digitala assistenten fått ett helt nytt utseende i nya Apple TV-modellen. Men först när tvOS 16 släpps senare under hösten 2022.

4. Thread och HomeKit

Apple TV är hjärtat i alla smarta hem som använder HomeKit-prylar och nya modellen är inget undantag. Du styr och kontrollerar alla dina HomeKit-saker som lampor, kameror, smartskärmar och annat. Dessutom finns stöd för Matter vilket är en teknik som gör att smartahem-prylar kan förlänga sin räckvidd med hjälp av andra Matter-saker i hemmet.

5. Inget stöd för 8K

Precis som väntat så valde Apple att inte öka upplösningen som stöds till 8K. Istället nöjer man sig med 4K som i de tidigare modellerna, vilket är mer än rimligt med tanke på att det finns så få 8K-kapabla tv-apparater på marknaden, samt att materialet som stöds är ännu mer begränsat. Har du en tv som stöder 8K? Använd de inbyggda apparna för bästa bildkvalitet.

6. Fläktlös design

Tack vare den nya systemkretsen, Apple A15 Bionic, så har nya Apple TV 4K gjorts helt fläktlös. Allt som behövs är en kylfläns för värmeavledning. Och eftersom en fläkt inte behövs så har hela designen blivit märkbart mindre.

Vikten är 208 eller 214 gram, den senare vikten om du väljer varianten med ethernetport. En halvering av vikten från 2021 års föregångare. Och även tjockleken har minskat rejält med 10 % på höjden.

Nya Apple TV 4K släpps i två varianter – med eller utan nätverksport

Apple har valt att släppa två varianter av den nya modellen. Den billigaste, mest grundläggande modellen har 64 GB lagringsutrymme och kan ansluta till ditt WiFi-nätverk.

Den lite dyrare modellen har dubbelt så mycket lagringsutrymme, alltså 128 GB, och har även en nätverksport för ethernetanslutning. Inget extra stabilt internet till din mediaspelare utan att betala extra dyrt för det alltså.

Apple har höjt priserna på nya Apple TV 4K

Apple har höjt många av sina priser den senaste tiden. Ett tydligt exempel är AirTag-serien med bluetooth-trackers som ökade i pris med 30 procent och iPhone 14-telefonerna som kostar upp till 22 procent mer än iPhone 13-serien.

Även 2022 års Apple TV 4K har fått en prishöjning, men den är faktiskt rättfärdigad vill vi mena. Förra generationens modell har 32 GB respektive 64 GB lagringsutrymme medan nya modellen har fördubblad mängd.

Ändå har priset bara ökat med några tior för grundmodellen och endast 200 kronor för den dyrare premiummodellen med Gigabit Ethernet och extra lagringsutrymme.

Så här ser priserna ut idag:

  • 32 GB (2nd Generation): 1 929 kronor
  • 64 GB (2nd Generation): 2 025 kronor
  • 64 GB (3rd Generation): 1 995 kronor
  • 128 GB (3rd Generation): 2 195 kronor

Det ä en marginell skillnad på 3 procent respektive 8 procent, vilket vi absolut tycker är värt det med tanke på den fördubblade lagringsmängden och alla de andra nyheterna på insidan. Föredömligt bra där Apple!

FAQ

Vad är förbättrat i nya Apple TV 4K (2022)?

Mediaspelaren har en förbättrad systemkrets (Apple A15 Bionic) som är upp till 50 procent snabbare än föregångaren.

Hur mycket kostar nya Apple TV 4K (2022)?

64 GB: 1 995 kronor
128 GB: 2 195 kronor

Vad skiljer nya Apple TV 4K 64GB vs 128GB?

64 GB-varianten har endast WiFi medan 128 GB-varianten har både WiFi och Gigabit Ethernet. Det skiljer även i pris mellan de båda modellerna.

När släpps nya Apple TV 4K (2022)?

Den 4 november 2022.

Nvidia Shield TV Pro
Nvidia Shield TV Pro är det bästa alternativet idag.

Alternativen till Apple TV 4K

Med tanke på hur dyr Apples nya mediaspelare är så kanske du funderar på alternativen. Det absolut bästa alternativet idag är Nvidia Shield TV-serien som – trots att det inte har släppts en ny modell sedan 2019 – faktiskt är en bättre mediaspelare på flera sätt. Speciellt om du planerar att ladda ner filmer och serier från internet.

Nvidia Shield TV-serien kan spela i princip alla bildformat, videoformat och ljudformat som finns på marknaden. Du kan välja mellan flera riktigt bra videoappar som VLC, SMBC och Kodi. Eller varför inte använda Plex som är en omtyckt app för att strömma media från exempelvis en NAS i hemmet.

Nvidia Shield TV är inte den billigaste mediaspelaren på marknaden, men den är mycket omtyckt och pålitlig. Här är de senaste priserna via Prisjakt:

Chromecast med Google TV (4K)
Chromecast med Google TV är ett utmärkt alternativ. Foto: Victor Carvalho, Unsplash

Chromecast med Google TV

Ett billigare men ändå ruskigt bra alternativ är Chromecast med Google TV. Den här mediaspelaren finns i två varianter med 4K (cirka 700 kronor) eller 1080p (cirka 500 kronor).

Visst, du får inte utbudet med appar från App Store och du kan glömma alla spel, men för att strömma film och serier så är det en omtyckt och populära lite pryl att plugga in i tv:n. Dessutom är den 1 300 kronor billigare än nya Apple TV 4K!

Här är de senaste priserna på Chromecast med Google TV via Prisjakt:

Apple TV HD från 2015 säljs inte mer

Samtidigt som nya Apple TV 4K (2022) introducerades så valde företaget att lägga ner gamla Apple TV HD. Mediaspelaren som började säljas för sju år sedan har varit en trogen tjänare i många hem, men nu verkar det som att modellen är på väg bort.

Apple TV HD har haft ett skyhögt pris på 1 695 kronor hos Apple ända in i det sista, trots att modellen bara klarar 1080p och har 32 GB lagring.

Modellen kommer sannolikt att uppdateras under en period framöver, men om du fortfarande sitter med en Apple TV HD så bör du fundera på att uppgradera inom en snar framtid. Det är sannolikt att modellen har stöd hos Apple i ett eller två år till, och därefter försvinner ut i kylan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.