Apple ökar priset på iPad Mini – kostar 1 500 kronor mer

apple ipad mini 6 2021

Apple chockhöjer priset på flera av sina produkter i Sverige. Bland annat iPad Mini som blir 1 500 kronor dyrare. Höjningarna kom helt utan förvarning och är ett hårt slag för Apple-fansen om de köper sina prylar direkt från företagets egna webbshop.

Så mycket kostar iPad Mini idag

Det nuvarande priset på Apples lilla surfplatta är antingen 7 495 kronor för 64 GB eller 9 695 kronor för 256 GB.

Och då tänker du kanske att priserna gäller för den lite dyrare varianten med både WiFi och 5G. Men nej, det är endast den billiga med bara WiFi.

Om du vill ha WiFi + 5G för portabilitet utan behovet av ett hemnätverk eller internetdelning från mobilen så kostar det extra. Mycket extra.

För 64 GB betalar du 9 695 kronor och vill du ha 256 GB så ökar priset till 11 895 kronor. Priset har alltså ökat med 29 procent respektive 23 procent bara för den fördelen.

Så mycket kostade iPad Mini igår

Före prishöjningen så kostade varianten med WiFi och 64 GB för 5 995 kronor och 256 GB kostade 7 795 kronor.

Varianten med WiFi + 5G kostade 7 795 kronor för 64 GB och 9 595 kronor för 256 GB.

Vad prisändringen betyder är att du hade sparat i genomsnitt 1 500 kronor om du köpte surfplattan före prishöjningen. En saftig höjning på en produkt som redan varit på marknaden i mer än ett år nu.

Därför höjer Apple priserna i Sverige

Anledningen till att Apple chockhöjer priserna för svenska konsumenter är inte helt ogrundad.

Inflationen som ökat kraftigt är en av de bidragande anledningarna. Att den svenska kronan har tappat kraftigt i värde jämfört med den amerikanska dollarna är en annan anledning.

Så kan du köpa iPad Mini billigare

I skrivande stund har prishöjningarna inte slagit igenom hos alla svenska återförsäljare av Apples produkter.

Om du har tur så kan du skaffa senaste iPad Mini till det gamla priset så länge du inte väljer de officiella återförsäljarna.

Ett tips är att använda prisjämförelsetjänster som Prisjakt för att hålla koll på priserna och hitta butiken med lägst pris.

Här är länkar till alla varianter av senaste iPad Mini på Prisjakt:

Inte första gången Apple chockhöjer priserna

Sen tidigare har Apple även ökat priserna på flera andra prylar.

Bland annat AirTag-serien som ökade med 30 procent i pris. Och iPhone 14-serien har gått upp med 22 procent jämfört med iPhone 13-serien.

En anledning till att Apples senaste mobiltelefoner kostar mer för svenska konsumenter har med tillverkningen att göra. De är nämligen betydligt dyrare att tillverka med mer kostsamma komponenter.

Bland annat vet vi att det nya kamerasystemet är rejält mycket dyrare och även Apple A16 Bionic-processorn kostar mer.

Dessutom har TSMC som tillverkar kretsarna och monterar mobiltelefonerna krävt mer betalt av Apple, och den minskade marginalen måste läggas på någon annan än investerarna – och denna annan är du som slutkonsument.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.