Ta bort dina kontaktuppgifter från Facebook, Messenger & Instagram – så gör du

Facebook

Visste du att Facebook har ett hemligt verktyg som gör att du kan hitta och ta bort såväl mobilnummer som mejl från sajtens databas? Så här gör du för att radera din personliga data från Facebook.

Okej, verktyget är kanske inte superhemligt, men om du inte har letat aktivt efter det så vet du garanterat inte att det existerar.

Verktyget används till att hitta mobilnummer, telefoner till fast telefon och e-postadress. Om någon har använt dina kontaktuppgifter för att exempelvis hitta dig och lägga till dig som vän så finns de sparade på Facebook.

Med verktyget kan du begära att uppgifterna tas bort. Så här gör du.

Lästips: Facebook: 1 miljon användare kan ha fått inloggningsuppgifterna stulna

Facebook
Så här ser verktyget från Facebook ut. Foto: Skärmdump från Facebook

Så tar du bort mobilnumret & mejlen från Facebook, Messenger & Instagram

  1. Gå till Facebooks sida för borttagning av kontaktuppgifter
  2. Välj om du vill hitta och ta bort mobilnummer, fast nummer eller mejladress
  3. Välj vart Facebook ska leta efter dina kontaktuppgifter: Facebook, Messenger och/eller Instagram
  4. Kontrollera om du har fått ett SMS eller mejl med en bekräftelsekod som verifierar att du är ägaren till kontaktuppgiften. Mata in koden på sidan.

Du kommer nu att landa på en bekräftelsesida som antingen visar att dina kontaktuppgifter finns sparade hos Facebook med hjälp av en tredje part (alltså en annan person än dig själv), alternativt säger att dina uppgifter inte finns på sajten idag.

Om dina kontaktuppgifter finns på sajten och du vill ta bort dem så väljer du det i nästa steg.

Tänk på att Facebook förbehåller sig rätten att lagra ditt mobilnummer, fasta nummer och mejladress för att kunna blockera kontaktuppgifter från att användas av andra i framtiden.

Viktigt att veta om borttagandet av kontaktinformationen

Om du väljer att ta bort ditt mobilnummer, fasta nummer eller mejladress så kan andra inte använda sig av den för att hitta dig på Facebook eller Messenger.

Har du själv lagt till informationen så kommer den inte att tas bort. Det handlar bara om information som andra har lagt till om dig.

Du måste gå igenom samma process flera gånger om du vill ta bort alla tre typerna av kontaktinformation. Du kan välja Facebook, Messenger och Instagram samtidigt, men däremot bara en kontaktuppgift åt gången.

DU kan läsa mer om hur din personliga information hanteras av Facebook och moderbolaget Meta via den här supportsidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.