Facebook: 1 miljon användare kan ha fått inloggningsuppgifterna stulna

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Meta har gått ut med en skarp varning till alla sina användare. Falska appar med Facebook-inloggning har stulit mängder med inloggningsuppgifter och mer än en miljon konton kan vara drabbade.

Enligt Meta så har de identifierat fler än 400 appar med falsk Facebook-inloggning. Användare som försökt logga in på sitt Facebook-konto med någon av apparna har fått sina användarnamn och lösenord stulna.

Det i sin tur har lett till att användare fått sina Facebook-konton kapade.

Apparna har använt sig av falska omdömen för att locka användarna till att installera dem. Den som öppnat en app blev omedelbart ombedd att logga in med ett Facebook-konto.

android malware

Här är fördelningen av scam-apparna i sina respektive kategorier som de utgav sig för att vara:

  • Photo Editor (42,6 %)
  • Business Utility (15,4 %)
  • Phone Utility (14,1 %)
  • Game (11,7 %)
  • VPN (11,7 %)
  • Lifestyle (4,4 %)

Meta rapporterade omedelbart samtliga appar till både Google och Apple. Samtliga appar har tagits ner från både Play Store och App Store. Men inte utan att det lägger viss skam över Apple.

Apple har länge sagt att App Store är det säkrare alternativet framför Play Store. Men att släppa igenom skadliga appar på det här viset indikerar att säkerheten kanske inte är så bra som Apple vill ge sken av.

Med det sagt så fanns 355 av de skadliga apparna på Play Store och endast 47 på App Store.

Meta: Så ser du om appen är skadlig

Det finns några tydliga tecken att hålla utkick efter om du vill upptäcka skadliga appar.

En av de tydligaste är om appen gömmer alla funktioner bakom en inloggningsvägg (vilket är ironiskt eftersom det är precis vad den äkta Facebook-appen gör).

Andra saker att kolla efter är om appen faktiskt gör vad den påstår att den borde. Laddar du ner en fotoredigerare så ska den också kunna redigera fotografier.

Och det tredje är om appen har många dåliga omdömen. Tänk på att inte bara kolla de senaste. Många scam-appar köper positiva omdömen för att dölja alla de negativa.

Läs fler tips på Metas officiella webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.