Bose QuietComfort 45 – 8 saker att tänka på innan du köper

bose quietcomfort 45 2021 black white

Om du planerar att köpa nya hörlurar och funderar på om QuietComfort 45 är rätt för dig så kanske du vill ha svar på de viktigaste frågorna kring modellen. Hur bra är de egentligen? Vilka funktioner saknar de som konkurrenterna har och är de sköna?

Vi har tagit oss en närmare titt på modellen och tipsar om åtta saker du måste tänka på innan du tar fram plånboken. Bose QuietComfort 45 är prisvärda, men kanske vill du vänta med att köpa lurarna tills du har stenkoll på de viktigaste detaljerna.

Positivt

  • Mycket bekväma att använda
  • Lång batteritid (USB-C för laddning)
  • Utmärkta hörlurar för pengarna
  • Bra ljudkvalitet och brusreducering

Negativt

  • Bra på mycket, men inte bäst i klassen på något
  • Saknar aptX och LDAC
  • Dålig ljudkvalitet från mikrofonerna vid samtal
  • Saknar funktioner som konkurrenterna har

1. Utmärkt brusreducering – men inte marknadsledande

Konkurrensen bland hörlurar med brusreducering är stenhård. Att inte ligga i det absoluta toppskiktet betyder att man inte syns, och det är bara ett fåtal modeller som får vara med och leka högst upp på prispallen.

Bose QuietComfort 45 är bland de bästa som du kan köpa, men är inte varken etta eller två på vår lista – de platserna tar Sony WH-1000XM5 och Apple AirPods Max – men hörlurarna är absolut inte långt ifrån.

Ska du använda dina hörlurar i hemmet eller på kontoret så kommer du inte märka en större skillnad på QuietComfort 45 och exempelvis WH-1000XM-serien, men om du planerar att använda lurarna utomhus så blir skillnaderna markanta.

Bose QuietComfort 45 klarar inte av att ta topparna på trafik lika bra som andra lurar, men de ger ett lugnt och skönt hem när du sätter dig i soffan för att exempelvis lyssna på musik.

När vi testade QuietComfort 45 så var det uppenbart att brusreduceringen hela tiden låg ett steg bakom WH-1000XM5 och AirPods Max. Det vägdes upp av den galet sköna passformen på huvudet, men inte fullt ut.

Värt att veta: Du kan inte stänga av brusreduceringen i hörlurarna. Funktionen är alltid aktiverad, vilket alla kanske inte tycker om.

2. Har ingen närhetssensor

Både Sony WH-1000XM4 och WH-1000XM5 har en inbyggd närhetssensor som känner av när du tar av hörlurarna. De kan även pausa uppspelningen och stänga av brusreduceringen temporärt när du inleder ett samtal. Och även här faller Bose QuietComfort 45 lite till korta.

Bose QuietComfort 45 har nämligen ingen närhetssensor som pausar uppspelningen åt dig. Ett lyxproblem, absolut, men det är fortfarande en extra sak som konkurrenterna har och inte Bose egna hörlurar. Och när priserna är jämförtbart lika så är det ytterligaren något som gör QuietComfort 45 mindre åtråvärda.

Dock ska sägas att vi på Tekniksmart faktiskt har stängt av närhetssensorn på vår WH-1000XM4 eftersom det i längden blev lite irriterande. Bose klarade sig med nöd och näppe med bara ett halvt minuspoäng här.

3. Hopvikbar design för resa och förvaring

Vad Bose QuietComfort 45 däremot gör betydligt bättre än Sonys senaste flaggskepp WH-1000XM5 är designen. Den är nämligen vikbar och kan tas med på resa eller förvaras ihopvikt så att den tar mindre plats.

Det är något som varken Sonys eller AirPods senaste flaggskeppshörlurar gör speciellt väl. Speciellt AirPods Max har hånats för designvalet där det skyddande etuit ser mer ut som en handväska än att faktiskt skydda hörlurarna. Här gör Bose ett mycket bättre jobb på alla sätt och vis.

Det medföljer ett hårt förvaringsetui som klarar att både tappas och stötas emot utan att hörlurarna tar skada. Föredömligt bra, men samtidigt något man bör kunna förvänta sig av ett par hörlurar idag.

4. Upp till 24 timmars batteritid

Bose QuietComfort 45 har nämnvärt bättre batteritid än föregångarna QuietComfort 35 II och även Noise Cancelling Headphones 700. Där de tidigare modellerna bara klarade 20 timmar på en laddning så når QuietComfort 45 något bättre 24 timmar. En ökning med 20 procent.

Om du använder hörlurarna fem timmar om dagen så kan du använda dem i en hel vecka utan att de måste laddas. Åtminstone till en början. Tänk på att batterikapaciteten försämras med tiden och hur ofta/länge du laddar batteriet.

Batteriet laddas via USB-C vilket är ett välkommet steg upp från microUSB i de tidigare modellerna.

Värt att veta: Hörlurarna klarar snabbladdning. Om du snabbt behöver fylla på med några timmars lyssnande så laddar du bara batteriet i 15 minuter; det ger dig 3 timmars användning.

Så hur står sig QuietComfort 45 mot konkurrenterna?

Apple AirPods Max har kanske bättre brusreducering, men batteritiden är sämre än vad Bose erbjuder, endast 20 timmar vilket är samma som QuietComfort 35 II.

Sony WH-1000XM5 utmärker sig med 30 timmars batteritid enligt specifikationerna. När Soundguys.com testade hörlurarna så lyckades de pressa ur batteriet ytterligare två timmar, vilket är föredömligt bra.

Soundguys har en utmärkt, genomgående recension av hörlurarna på YouTube.

5. Ljudkvaliteten är bra för pengarna

Det är inget fel på ljudkvaliteten med QuietComfort 45. Men hörlurarna får inte toppbetyg hos recensenterna. Och vi är beredda att hålla med när vi testar lurarna. De låter bra, men saknar det där i toppen som tar dem till nästa nivå. Så här säger några av de tyngsta hörlurstestarna på internet idag.

  • What Hi-Fi: Sonically, your money can buy better. Beaten for dynamics and timing.
  • Soundguys: The Bose QuietComfort 45 has all the parts to be a great ANC headset, but it doesn’t quite have the finish. Sound quality isn’t all that great.
  • Rtings: The Bose QuietComfort 45 are good for neutral sound. They have a very neutral sound profile with a touch of extra thump, rumble, and boom in the bass that doesn’t overwhelm vocals or lead instruments.

Inga toppenbetyg precis, men om du är intresserad av hörlurarna så ska du inte bli nedslagen för det. Professionella recensenter är alltid tuffare mot hörlurarna än vad vanliga användare är och i vår mening så låter QuietComfort 45 riktigt bra. De slår inte AirPods Max eller WH-1000XM5 vid en direkt jämförelse, men de modellerna kostar också betydligt mer.

Finjustera ljudet med Bose egna app och den inbyggda equializern och du kommer att vara mer än nöjd med ljudkvaliteten.

6. Endast SBC och AAC – saknar stöd för aptX och LDAC

Om du köper QuietComfort 45 så kan du inte räkna med varken aptX från Qualcomm eller LDAC från Sony. Istället får du snällt nöja dig med SBC och AAC, vilket inte nödvändigtvis är dåligt.

Apple AirPods Max som är bland marknadens bäst låtande och mest populära hörlurar är ”begränsad” till SBC och AAC med utmärkt ljudkvalitet. Och tekniken bakom bluetooth-kodekar har förbättrats de senaste åren så att behovet av aptX och LDAC har minskat.

Visst hade man kunnat hoppas på stöd för nyare ljudkodekar som aptX Lossless, men för sina kronor så ger QuietComfort 45 vad man kan önska i fråga om ljudkvalitet och kodekar över bluetooth.

Hörlurarna använder sig av Bluetooth 5.1 som släpptes 2019. I skrivande stund är Bluetooth 5.2 den senaste, stora uppgraderingen med Bluetooth 5.3 som bara ger mindre förbättringar.

Så skiljer sig AAC från aptX

AptX är en ljudkodek som är framtagen av Qualcomm och bara fungerar med tillverkarens egna ljudkretsar i kombination med bluetooth. AAC däremot är ett öppet format som vem som helst kan använda med rätt implementation, utan att behöva Qualcomms teknik.

Där aptX har en bandbredd som klarar upp till 384 Kbps så når AAC ”bara” 320 Kbps, vilket är en obetydlig skillnad i praktiken. AptX stöder högupplöst ljud upp till 48 kHz medan AAC klarar hela 96 kHz. Båda med 16-bitars ljudformat.

Nästa steg upp från aptX är aptX HD och därefter aptX Adaptive. Och här börjar ljudkodekarna skilja sig mer från AAC.

Med aptX HD ökar bandbredden till maximalt 566 kbps och 24-bitars ljudformat. Efterföljaren AptX Adaptive ändrar bandbredden dynamiskt mellan 279 och 420 kbps, vilket är mindre än aptX, men med en mycket lägre latens (fördröjning) i ljudet vilket är nödvändigt för film och spel.

7. Samtalsljudet lämnar en hel del att önska

En stor del av kritiken mot QuietComfort 45 är samtalskvaliteten. Mikrofonerna håller inte toppklass och många recensenter säger att de hade hoppats på bättre kvalitet på talet.

Samtalsljudet upplevs som burkigt hos motparten och hörlurarna är inte bra på att eliminera omgivningsljud som vind.

Här gör AirPods Max ett betydligt bättre jobb och även WH-1000XM5 är nämnvärt bättre med samtalskvaliteten. Däremot ska sägas att varken WH-1000XM4 eller XM3 är speciellt roliga att använda till samtal då även de har bristande talkvalitet via mikrofonerna.

8. Huvudnumret med QuitComfort 45 – hörlurarna är galet sköna

Bose QuitComfort 45 är mycket sköna att ha på huvudet. Faktum är att de är bland de skönaste hörlurarna vi har använt. Klart bekvämare än både AirPods Max, WH-1000XM4 och nyaste WH-1000XM5. Dessutom kännbart lättare, speciellt om vi jämför med Apples monsterlurar (storleksmässigt).

  • Bose QuietComfort 45: 240 gram
  • Bose QuietComfort 35 II: 235 gram
  • Bose 700: 252 gram
  • Apple AirPods Max: 386 gram
  • Sony WH-1000XM5: 249 gram
  • Sony WH-1000XM4: 254 gram
  • Sony WH-1000XM3: 255 gram

Att gå från AirPods Max till QuietComfort 45 är som att lyfta en sten från axlarna och ta på sig ett fluffigt moln. Apples hörlurar är 61 procent tyngre och även om de sitter skönt på huvudet så är hörlurarna från Bose betydligt bekvämare på alla sätt och vis.

Vi vet vilka av hörlurarna som vi vill ha med oss på resan och när vi pendlar till jobbet varje dag i alla fall. Och det är inte AirPods Max.

Därför ska du köpa Bose QuietComfort 45

Prisvärda

I skrivande stund kostar hörlurarna 2 890 kronor som lägst enligt Prisjakt. Och de har varit nere på cirka 2 500 kronor som bäst. För de pengarna så är QuietComfort 45 helt klart värd varenda krona. Undvik däremot att köpa dem till nypriset 3 800 kronor om de någonsin hamnar där igen, det är de inte värda i vår mening. Vänta in årets stora reor som Black Friday, Amazon Prime Day och mellandagsrean och skaffa lurarna till ett lägre pris.

Visst du? Du kan prisbevaka hörlurarna med Prisjakt. Då får du en avisering när priset kostar vad du är beredd att betala och slipper hålla koll på prissänkningarna själv. Smart och praktiskt vill vi mena.

Galet sköna

Om du vill ha bekväma hörlurar så är det här modellen du ska köpa enligt oss. De är lätta, lurarna är bekväma runt öronen och de sitter som en fjäder på huvudet. Hörlurar från Bose är föredömligt bekväma och QuietComfort 45 är inget undantag. Snyggt Bose!

Bra på mycket

Hörlurarna är kanske inte de bästa på något, men de är tillräckligt bra på mycket för den absoluta merparten av användarna. Du får bra ljudkvalitet, bra brusreducering, bra passform på huvudet och bra funktionalitet för en rimlig krona helt enkelt.

Därför ska du INTE köpa QuitComfort 45

Inte bäst i klassen

Även om hörlurarna är prisvärda så är det inte bäst i klassen, på något mer än bekvämligheten. Om du ställer höga krav på dina hörlurar så kanske QuitComfort 45 inte är rätt väg att gå.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.