Därför ska du köpa iPhone 14 Plus – 6 anledningar (2022)

Apple iPhone 14
Foto: Apple

Funderar du på vilken iPhone-modell som är mest prisvärd just nu? Kanske har du lagt ögonen på iPhone 14-serien och undrar vilken som är värd sina kronor? Vi har tagit oss en titt på mellanmodellen iPhone 14 Plus och avslöjar sex anledningar till varför den är det bästa valet just nu.

1. iPhone 14 Plus har ruskigt bra batteritid

Visste du att Apple påstår att iPhone 14 Plus har längst batteritid av alla iPhones som någonsin har gjorts?

Recensenterna som har testat iPhone 14 Plus hyllar mobiltelefonen för sitt utmärkta batteri som ger betydligt mer användning än bara en dag.

För dig som ändå laddar din mobiltelefon varje natt betyder det kanske inte mycket, men tänk på att den fysiska batterikapaciteten minskar med tiden, och då är ett batteri med stor kapacitet bra för lång livslängd.

No Dynamic Island here, but the battery makes up for it.

Webbsajten Mashable säger att de är imponerade över batteritiden som utmärker sig rejält bland fördelarna med iPhone 14 Plus över alla föregångare.

Du får betala cirka 1 500 kronor mer för Plus-modellen jämfört med vanliga iPhone 14. Det är absolut värt varenda krona enbart för den utökade batteritiden. Här är Apples officiella siffror.

iPhone 14

 • Videouppspelning: Upp till 20 timmar
 • Strömmad video: Upp till 16 timmar
 • Musik och poddar: Upp till 80 timmar
 • Snabbladdning: Upp till 50 % på 30 minuter

iPhone 14 Plus

 • Videouppspelning: Upp till 26 timmar
 • Strömmad video: Upp till 20 timmar
 • Musik och poddar: Upp till 100 timmar
 • Snabbladdning: Upp till 50 % på 30 minuter

Så vad betyder det rent procentuellt i skillnad mot iPhone 14? Du får 30 procent längre batteritid när du kollar på film som finns på mobiltelefonen, 25 procent bättre batteritid när du strömmar film på exempelvis Netflix och hela 25 procent längre tid när du lyssnar på musik. Det är inte små siffror och absolut värt de där extra 1 500 kronorna.

2. Skärmen är skarp, ljusstark och stor

Du får inte den senaste och bästa skärmen som Apple har en iPhone idag. Den skärmen finns bara i iPhone 14 Pro och iPhone 14 Pro Max till ett skyhögt premiumpris.

Vad du får är en utmärkt skärm på 6.7 tum som är rejält ljusstark och med god skärpa. Precis som föregångarna i iPhone 13-serien, så iPhone 14 Plus utmärker sig inte med några nyheter på den fronten. Du får en schysst mobiltelefon med bra skärm som ingen kommer att anmärka på, varken gott eller ont.

Inte kommer du att märka någon skillnad om du redan har en iPhone 13 heller, men däremot om du kommer från de äldre modellerna med LCD-skärmar. Här är skillnaden skyhög och du kommer att få en mycket positiv upplevelse, oavsett vilken iPhone 14-modell du väljer.

Apple iPhone 14
Du får två kameror på baksidan och en på framsidan. Kamerasystemet är helt nytt för iPhone 14-telefonerna. Foto: Apple

3. Utmärkta kameror – men inte banbrytande

Alla mobiltelefoner i iPhone 14-serien har ett nytt och förbättrat kamerasystem. Premium-modellerna iPhone 14 Pro och 14 Pro Max ståtar med de största nyheterna och om kamerakvalitet är viktigast för dig så är det där du ska kolla först.

Om du vill ha en telefon med riktigt bra bildkvalitet som är snäppet vassare än iPhone 13 och iPhone 13 mini så är iPhone 14 Plus ett utmärkt val. Du får dubbla kameror på 12 megapixel av typen vidvinkel och ultravidvinkel, däremot inte en telekamera som med de dyraste modellerna.

Enligt Apple får du upp till 49 procent bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden. Dessutom är nattläget förbättrat för ljusstarkare bilder med mindre brus i mörka områden.

4. Kraftfull A15 Bionic-processor

Oavsett vad du planera att göra med din iPhone så kommer Apples systemkrets att göra jobbet utan problem. Apple har bland de absolut kraftfullaste och mest effektiva systemkretsarna på marknaden. Och den i iPhone 14 Plus är inget undantag.

Med det sagt så är A15 Bionic inte den senaste eller bästa du kan få. Det är faktiskt exakt samma systemkrets som finns i fjolårets iPhone 13 Pro och 13 Pro Max. Om det gör något? Nej, för normalanvändaren kommer det inte att påverka något överhuvudtaget. Oavsett om du öppnar appar, spelar, använder kamerorna, strömmar film eller något annat så ger A15 Bionic tillräckligt med kraft för at inget ska hacka eller hicka.

Apple A16 Bionic är det senaste som Apple erbjuder idag, och den finns bara i iPhone 14 Pro och 14 Pro Max. Skillnaden mellan A15 och A16 är inte kännbar för normalanvändaren. Enligt webbsajten Macworld så är skillnaden i rena siffror följande:

iPhone 14 / 14 Plus

 • Enkelkärnigt: 1 750
 • Flerkärnigt: 4 819
 • Compute: 12 325

iPhone 14 Pro / 14 Pro Max

 • Enkelkärnigt: 1 894
 • Flerkärnigt: 5 378
 • Compute: 15 644

Den största skillnaden är kring compute-testet som testar hur effektiv processorn är på maskininlärning och AI. Och det är här de stora förbättringarna finns mellan A15 och A16. Se hela testet hos Macworld här.

5. Kraschdetektering

En stor nyhet med alla modellerna i iPhone 14-serien är funktionen ”Krashdetektering”. Med nya och förbättrade sensorer inuti mobiltelefonerna så kan de detektera när du är med om en allvarlig bilolycka.

Om det händer en olycka och du inte kan kontakta räddningstjänsten själv så gör mobiltelefonen det åt dig. Samma funktion finns även i de senaste smartklockorna ur Watch-serien: Watch Ultra, Watch Series 8 och Watch SE (2022).

Som ovan nämnt så är kraschdetektering inte unik för iPhone 14 Plus. Den finns i de andra iPhone 14-modellerna också, men det är ytterligare en fjäder i hatten för just den här modellen.

Nyfiken på om funktionen faktiskt fungerar och hur det går till när räddningstjänsten kontaktas? Här är en video som demonstrerar hur kraschdetekteringen aktiveras vid en krasch.

6. Uppdateringar till iOS i 5 år

En stor fördel med alla telefonerna i iPhone 14-serien är att de får uppgraderingar till iOS i flera år. Apple är erkänt bra på att erbjuda utmärkt stöd till sina mobiltelefoner, surfplattor och smartklockor.

Även om konkurrenter som Samsung och Google har bättrat sina policys för stöd till släppta mobiltelefoner så ligger Apple fortfarande i den absoluta framkanten.

Om Apple inte ändrar sin policy så kan du räkna med att din iPhone 14-telefon får uppdateringar fram till åtminstone iOS 11, eller vad motsvarande iOS-version heter då.

Bonus: Fler fördelar med iPhone 14 Plus

 • Vattentålig design med IP68-klassning
 • SOS-meddelanden över satellit (just nu USA och Kanada)
 • Stöd för Photonic Engine för bättre bildkvalitet

Den IP68-klassade designen gör att iPhone 14 Plus klarar både regnvatten och badkaret om olyckan skulle vara framme. Men saltvatten bör du undvika till varje pris och torka helst av mobiltelefonen omedelbart om den är i kontakt med vatten.

SOS-meddelanden över satellit är en helt ny och spännande nyhet som bara aktiverats på ett litet antal marknader. Huruvida den funktionen kommer till Sverige och våra övriga, nordiska länder återstår att se. Vi vet att funktionen är gratis den första tiden efter köp, men sen väntas den kosta som ett tillägg.

Photonic Engine är en ny funktion som bara fungerar med iPhone 14-serien. Det är en teknik för att använda maskininlärning till att optimera bilderna så att de blir bättre i dåliga ljusförhållanden.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.