8 saker du måste veta om Google Nest WiFi Pro

Google Nest WiFi Pro

Äntligen har vi fått en ny och förbättrad Nest WiFi-router från Google. Den här gången med den senaste WiFi-tekniken, många nya funktioner som är anpassade för det moderna smarthemmet och även ett något högre pris.

Här går vi igenom några av nyheterna du måste hålla koll på, några mindre roliga saker som du bör ha i åtanke innan du tar fram plånboken och annat du ska känna till för att få ut så mycket som möjligt från mesh-routern.

Viktigt att veta om Nest WiFi Pro

1. Stöd för WiFi 6 och WiFi 6E

Inför lanseringen av Nest WiFi Pro så var den största förhoppningen att mesh-routern skulle få åtminstone WiFi 6 – och Google inte bara gav oss det, utan gick över förväntningarna med stöd för WiFi 6E.

Det gör att Nest WiFi Pro har en betydligt längre livslängd då behovet av att uppgradera i framtiden minskar. WiFi 7 väntas bli ett rejält hopp för den trådlösa anslutningsmetoden, men du kan ändå räkna med att WiFi 6E kommer att stå sig väl i flera år efter att nästa generations WiFi är släppt.

Med den senaste WiFi-tekniken så klarar Nest WiFi Pro hastigheter upp till 4 200 Gbit/s under optimala förhållanden. Du kommer inte att få den hastigheten till en enskild, trådlöst ansluten pryl dock. Istället är det den ackumulerade bandbredden över de tre radiobanden som stöds, vilka är 2.4 GHz, 5GHz och 6GHz.

Lästips: Världens första router med WiFi 7 – H3C Magic BE18000

2. Styr mesh-routern med Home-appen

En av de stora fördelarna med de tidigare modellerna är enkelheten. Det tar bara några minuter att installera och komma igång med Google WiFi och Nest WiFi. Och det är minst lika enkelt att komma igång med Nest WiFi Pro.

Allt du behöver för att börja använda mesh-routern är ett Google-konto och Home-appen på din mobiltelefon (både Android och iOS).

Plugga in den första (om du har flera) Nest WiFi Pro-enheten, starta Home-appen på din mobiltelefon och sätt igång installationsprocessen. Det tar inte lång tid och hela processen är intuitivt gjord för att vem som helst ska kunna installera sin router.

En viktig detalj för dig som är lite mer avancerad är att Nest WiFi Pro (precis som föregångarna) har jämförelsevis få inställningar. Google har valt bort det avancerade och erbjuder bara grundläggande inställningar, tillskillnad från exempelvis Asus, TP-link och andra routertillverkare som har avancerade webbgränssnitt för dig som gillar finliret.

google nest wifi pro 2022 1pack

3. Täckning upp till 320 kvadratmeter

Google Nest WiFi Pro finns i två varianter med en eller tre enheter. Enkelpacket täcker upp till 120 kvadratmeter medan trepacket har en mycket bättre täckning på upp till 320 kvadratmeter.

Hur bra signalstyrka du får i hemmet beror bland annat på hur planlösningen ser ut, vart enheterna placeras, hur tjocka väggarna är och hur många våningar som ska täckas.

Oavsett hur många enheter du skaffar till hemnätverket så får du så kallad ”proaktiv bandstyrning” som automatiskt dirigerar dina trådlösa prylar till radiobandet och radiokanalen med bäst bandbredd och signalstyrka. Allt sker automatiskt i bakgrunden så att du slipper tänka på hur det fungerar.

Tänk på att tillverkarens uppgifter om täckning i princip aldrig stämmer hos användaren. Du får alltid räkna med något sämre täckning och ofta att anslutningen inte är optimal i utkanten. I värsta fall kan du behöva skaffa ytterligare en puck att sätta upp för bättre täckning.

4. Kostar upp till 4 900 kronor

Nest WiFi Pro har många nyheter och fördelar som gör att produkten är märkbart bättre än föregångarna. Tyvärr är det inte bara tekniken som har förbättrats, den kommer även med en högre prislapp.

Grundpaketet med bara en enhet kostar cirka 2 500 kronor medan trepacket går på hela 4 900 kronor. Det är en rejäl prishöjning mot förra generationens Nest WiFi, vilket kanske inte passar alla i smaken. Är du redan nöjd med ditt befintliga hemnätverk så kanske nära 5 000 kronor är en orimlig kostnad för en uppgradering.

Här ser du dagsaktuella priser på Prisjakt:

När vi granskar prishistoriken på Prisjakt så är det tydligt att de äldre generationens Google WiFi och Nest WiFi har haft en stadig prisnedgång sedan sin respektive lansering. Det kan därför vara en god idé att avvakta lite och se om även Nest WiFi Pro går ner i pris kort efter lanseringen.

Ett tips är att prisbevaka produkterna via länkarna ovan så får du en avisering när priset går ner.

Lästips: 8 saker du måste veta om Asus ZenWiFi AX XT8 (en STOR varning)

5. Stöd för Google Assistant

Vad vore väl en Google-produkt som inte går att röststyra med Assistant? Med Nest WiFi Pro kan du styra alla vanliga funktioner med rösten, vilket för oss tillbaka till punkt 2 i vår lista där vi nämner hur enkel mesh-produkten är att installera.

Google har gjort Nest-serien busenkel att använda och att använda Assistant med Nest WiFi Pro är ett genidrag tycker vi. Du kan exempelvis aktivera gästnätverket på sekunder eller varför inte visa inloggningsuppgifterna på en smartskärm i hemmet?

6. Thread och Matter

Nest WiFi Pro har stöd för både Thread och Matter (med en uppdatering av mjukvaran). Det betyder att mesh-routern enkelt integreras med andra kompatibla prylar i ett större nätverk för det smarta hemmet.

Thread gör så att din Nest WiFi Pro-router utökar nätverket och signalräckvidden för alla dina Thread-prylar medan Matter gör att du kan kontrollera kompatibla prylar från andra tillverkare från en och samma ställe, nämligen Google Home-appen.

Mycket praktiskt för dig som har nya, kompatibla smartprylar i hemmet.

google nest wifi pro 2022 ethernet back

7. Få ethernet-portar

Har du många prylar som ansluts till hemnätverket med nätverkskabel? Då får du vara beredd att köpa till en extra switch för extra portar, för Nest WiFi Pro har bara två ethernetportar att använda – oavsett hur många enheter du än har i hemnätverket.

Det är bara huvudroutern som har ethernetportar, de andra puckarna ansluts endast via WiFi.

Ethernetportar klarar 100/1000 vilket betyder att du inte kan dra nytta av de snabbare 2,5 Gbps-portarna som finns på vissa NAS-enheter. Du är låst till gigabithastighet, vilket inte är ett problem för merparten av användarna. Har du större krav så behöver du se dig om efter andra mesh-lösningar.

8. Föräldrahantering och kontroll av barnens prylar

Med Nest WiFi Pro kan du enkelt begränsa hur och när dina barns internetprylar får använda internet. Du styr datorer, mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater och mediaspelare med åtkomstkontroll via Google Home-appen.

Det finns stöd för senaste WPA3-krypteringen, mjukvaran uppdateras regelbundet för att lösa buggar och sårbarheter, och du ser alltid vilka enheter som är aktiva på nätverket – och kan sparka ut de som inte får vara där.

Fler viktiga saker att tänka på

 • Stöd för IEEE 80211s mesh-wifi
 • Anslut upp till 300 prylar samtidigt
 • Du kan ansluta fler än tre Nest WiFi Pro-puckar i samma nätverk
 • Matter kommer med en framtida uppdatering (Thread stöds från start)
 • Automatisk QoS-funktion för både videosamtal och spel
 • Automatisk klientstyrning med 802.11k/v
 • Automatisk bandstyrning för radiokanaler
 • Google WiFi och Nest WiFi kan INTE användas med Nest WiFi Pro
 • Två års garanti från Google (tre års reklamationsrätt enligt lag)
 • Svenskt språkstöd

Då ska du INTE köpa Nest WiFi Pro

Det finns flera anledningar till varför du inte bör skaffa den här produkten till ditt hem. Även om Nest WiFi Pro lär fungera perfekt för den absoluta merparten av alla internetanvändare med normalkrav så finns några viktiga punkter att tänka på inför köpet.

Kostnaden

Nest WiFi Pro är en helt ny produkt på marknaden och det märks på prislappen. Om du vill komma ner lite i pris, utan att göra avkall på funktioner, räckvidd eller hastighet så finns ett lite billigare alternativ i Asus ZenWiFi XT8. Ett tvåpack kostar bara cirka 3 300 kronor vilket är 1 600 kronor mindre än ett trepack med Nest WiFi Pro.

Funktionerna

Nest WiFi Pro är – namnet till trots – en jämförelsevis avskalad produkt sett till antalet funktioner. Du har basutbudet som är att förvänta, men vill du ha stenkoll minsta lilla inställning och detalj så finns bättre alternativ, både bland de billigare och dyrare produkterna. Ett exempel är Ubiquitis UniFi-serie med nätverksprylar som för några kronor mer ger detaljerad nätverkskontroll ner på makronivå.

Integriteten

Google är knappast det mest hyllade företaget när det kommer till hantering av användarnas integritet. Även om Google har bättrat sig rejält genom åren så finns alltid den gnagande tanken i bakhuvudet: Vad gör Google med min data? Och att använda en router från Google hjälper inte den som redan går i tvivlets tankar. Utmaningen är många stora routertillverkare har datahantering som är tvivelaktig, så hur du än gör så riskerar du att känslig data används av tillverkarna på ett eller annat vis.

Läs mer om hur Google arbetar med integritet och vilken data som samlas om dig här.

google nest wifi pro 2022 i forpackningen

Det här ingår med Nest WiFi Pro i förpackningen

Nest Wifi Pro (Wifi 6E) Enpack

 • Router
 • Nätadapter på 22 W
 • Ethernet-kabel (2 m)
 • Snabbstartsguide
 • Handbok om garanti och säkerhet

Nest Wifi Pro (Wifi 6E) Trepack

 • Tre routrar
 • Tre nätadaptrar på 22 W
 • Ethernet-kabel (2 m)
 • Snabbstartsguide
 • Handbok om garanti och säkerhet
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.