9 saker du måste veta om Asus ZenWiFi AX XT8 (en STOR varning)

asus zenwifi ax xt8 pack 2020 mesh
Asus ZenWiFi AX XT8

Funderar du på att uppgradera hemnätverket med bättre räckvidd och stöd för senaste Wi-Fi 6? Då ska du absolut kolla närmare på Asus ZenWiFi AX XT8. Det är en snabb och praktisk mesh-lösning för Wi-Fi 6 i ett jämförelsevis billigt paket om en eller två enheter.

Med det sagt så finns några saker du måste känna till om Asus ZenWiFi AX XT8 innan du tar fram plånboken. Både positiva och negativa punkter som bidrar till ett bättre köpbeslut. Här tipsar vi om nio saker du Asus ZenWiFi AX XT8.

Pris och tillgänglighet i butik ser du här.

Det här säger andra om ZenWiFi AX XT8

 • ZenWiFi AX XT8 är en utmärkt kombination av allt du vill ha i ett mesh-nätverk, vilket är hög prestanda och stor täckning (dongknows.com)
 • Varken appen eller webbgränssnittet är lättöverskådligt, men däremot funktionsrikt och med detaljkontroll (pcforalla.se)
 • ZenWiFi AX XT8 är ett utmärkt allroundval för dig som vill ha de senaste i hemmet. (pcmag.com)
 • Utöver vissa integritetsproblem så är det här är en fantastisk mesh-lösning med nära bäst-i-klass-prestanda. (cnet.com)

Vill du läsa mer om vad andra tycker om AX XT8? Här ser du summeringar av de bästa recensionerna av ZenWiFi AX XT8.

1. Du behöver sannolikt både router och satellit

 • Du vill sannolikt ha router + satellit
 • Asus visar optimala siffror för täckning som kanske inte matchar ditt hem alls

Asus påstår att ZenWiFi AX XT8 täcker hela 255 kvadratmeter med en ensam router. Och det kanske den gör om du bor på ett öppet fällt helt utan störningar.

I hemmet däremot är det helt andra siffror som gäller. Om du har större bostadsyta än 100 kvadratmeter och/eller bor på två plan så måste du skaffa 2-packet för optimal täckning.

Annars kommer du att få bristande signaltäckning och ditt ZenWiFi AX XT8-köp blir snabbt en sämre upplevelse än du tänkt dig.

Tillverkarna visar alltid uppskruvade siffror för optimala förhållanden. De räknar inte in att du kanske har flera våningar och tjocka betongväggar som stoppar WiFi-signalen. Inte heller kan de räkna in bostadens layout på rummen, vilket också påverkar stort.

Välj det lite dyrare 2-packet om du skaffar ZenWiFi AX XT8. Det kommer du att uppskatta i längden.

Enligt Asus påstådd täckning:

 • Routern: 255 kvardratmeter
 • Router + en satellit: 510 kvadratmeter

2. Du kan dela upp 2.4GHz och 5GHz i separata nätverk

 • Bättre kontroll med uppdelat 2.4GHz och 5GHz
 • Inte alla mesh-lösningar kan det

En nackdel med många nyare mesh-lösningar är att de försöker göra allt så enkelt som möjligt för dig. För normalanvändaren är det inget problem, men när man vill ha mer kontroll blir det snabbt en begränsning.

En detalj som Asus gör bra med ZenWiFi AX XT8 (och dyrare Netgear Orbi är urusel på) är att 2.4GHz och 5GHz-näten går att separera i olika SSID-namn.

Det betyder att du själv kan styra vilket nät dina prylar ska använda. Din snabba surfplatta och Xbox One X kanske ska köra på 5GHz för bästa möjliga bandbredd, medan barnens mobiltelefoner inte behöver lika mycket hastighet och mår bättre på 2.4GHz.

En annan fördel är att vissa prylar inte fungerar alls på 5GHz-nätet och kanske inte kan ansluta om nätverket slår ihop de två banden under samma SSID-namn. Ett exempel på det är hemlarmet Minut Point som påverkas av det.

3. Att komma igång med ZenWiFi AX XT8 är busenkelt

 • Tre minuter – sen är du igång
 • Du kan använda en tidigare Asus-routers konfiguration till den nya

Det tar bara några minuter att ställa in ditt hemnätverk med Asus mesh-lösning. Anslut din router och eventuella satellit till strömuttagen, ladda ner mobilappen och följ instruktionerna på skärmen. Det tar ungefär tre minuter från start till slut för de mest grundläggande sakerna.

En bra sak är att router och satellit alltid är förinställda att fungera med varandra direkt ur lådan. Du kan till och med återställa mjukvaran till sitt ursprungsläge, och de kommer ändå att fungera med varandra direkt. Inget letande efter satelliten, inget krångel.

Om du redan har en Asus-router sedan tidigare kan du till och med använda inställningar från denna för att snabbinställa din nya ZenWiFi AX XT8. Det låter praktiskt och för en del kanske det fungerar bra, men vi rekommenderar att du – trots möjligheten – gör inställningarna från grunden istället. Det är säkrare och minskar risken för felaktigheter.

Lästips: Skillnaden på WiFi 6, WiFi 6E och WiFi 7 – Prisjakt förklarar

4. Du kan styra ZenWiFi AX XT8 via mobilapp

 • Finns app för Android och iOS
 • Du kan styra allt i webbgränssnittet också

En viktig detalj med ZenWiFi AX XT8 är att mesh-lösningen har en mobilapp för Android och iOS. Många har det, så inga konstigheter där, men det är en viktig punkt att belysa ändå.

Genom mobilappen kan du se intressant statistik om hur prylarna i hemmet nyttjar nätverket, vilka saker som är aktiva för stunden och även blockera internetåtkomst om du vill.

Du kan även göra inställningar, få aviseringar om viktiga händelser i nätverket och mer. Apparna är kostnadsfria och finns via appbutikerna i din mobiltelefon.

Alternativt kan du använda webbgränssnittet för ZenWiFi AX XT8 direkt i mobiltelefonens webbläsare eller på datorn om du föredrar det.

Ladda ner Asus mobilapp här:

5. Snabbast möjliga WiFi med ZenWiFi AX XT8 är krångligt

 • Tredje, backhaul-bandet är svårt att använda
 • Hastigheten begränsas av 1GbE LAN-port för backhaul

Asus ZenWiFi AX XT8 har tre WiFi-band – 2.4GHz, 5GHz och 5GHz-2. De två förstnämnda är de band som normalt används i ditt nätverk medan den sistnämnda är ett så kallat backhaul-band som används när din satellit skickar data till routern.

Så här ser den maximala bandbredden ut för de tre WiFi-banden:

 • 2.4GHz: 867 Mbps
 • 5GHz: 1 200 Mbps
 • 5GHz-2: 4 800 Mbps

Visst ser den tredje och sistnämnda mycket lockande ut med sin nära 300 procent högre bandbredd?

Problemet är att 5GHz-2 normalt inte går att använda. För att nyttja den superhöga bandbredden krävs att du 1) använder ethernetkabel istället för WiFi till backhaul mellan satellit och router, samt 2) att du ställer in 5GHz-2 som ett helt separat nätverk med eget SSID.

En stor del av problematiken ligger i att endast det tredje backhaul-bandet stöder 160MHz-kanaler för maximal bandbredd. Vanliga 2.4GHz och 5GHz klarar bara 80MHz-kanaler vilket är rejält begränsade för prylar som klarar de högre frekvenserna.

Nämnvärt är att även dubbelt så dyra Netgear Orbi RBK852 har samma begränsning som ZenWiFi AX XT8.

6. Säkerhetsfunktioner för alla i hemmet

 • Trend Micro står för säkerheten i din Asus mesh-router
 • Kostnadsfritt skydd med stor varning (se punkt 8)

Asus har byggt in säkerhetsfunktionen AiProtection Pro som är en kostnadsfri lösning för alla i hemmet. Med den kan du kontrollera barnens internetanslutning, göra en snabbkoll av säkerheten i hemnätverket och få tips på bra ändringar som gör nätverket säkrare.

AiProtection Pro kan även hindra skadliga webbsajter från att öppnas i webbläsaren på alla dina prylar, stoppa olika sorters malware och blockera intrångsförsök. Asus använder teknik från säkerhetsföretaget Trend Micro för att identifiera och stoppa hot.

Det är inte ovanligt att säkerhetsfunktioner som AiProtection Pro byggs in i moderna routrar. Visst kan de ge extra skydd och ett yttre lager av säkerhet mot hot från internet; men tänk på att det alltid är användarens kunskap om hot som är det bästa skyddet. Kombinera dem båda!

Läs mer om AiProtection Pro på Asus officiella webbsajt.

7. Gästnätverk fungerar endast på routern

 • Inget gästnätverk i satelliten
 • Smart anslutning till gästnät med QR-kod

Det är väldigt praktiskt med ett gästnätverk när du vill dela internetanslutningen med andra, men utan att de ska ha åtkomst till dina andra nätverksprylar.

Sätt upp ett gästnätverk, använd en QR-kod som dina besökare scannar med kameran, voila! Svårare än så är det inte – praktiskt och enkelt.

Om du vill använda ett gästnätverk med ZenWiFi AX XT8 finns en viktig detalj att känna till.

Du kan endast ha gästnätverket på routern och INTE din satellit. Så har du två enheter är det endast den primära som gäller. Du kan alltså inte sätta din satellit i gästrummet eller extrabostaden för maximalt WiFi till dina gäster – de MÅSTE ansluta till routern.

I mindre hem är det inget problem, men har du en större bostad så är det viktigt att känna till.

8. Varningen: Trend Micro samlar data om dig när du använder QoS

 • Samlar data i syfte att kontakta dig
 • Anonymiseras inte! Gömmer information i långa policydokument

Om du vill använda den inbyggda QoS-funktionen (Quality of Service) i routern så måste du vara beredd på att viss data samlas om hur du använder nätverket.

Asus varnar nämligen för att Trend Micro, säkerhetsföretaget som tillhandahåller en del av säkerhetsfunktionerna i ZenWiFi AX XT8, samlar in data när QoS är aktiverat. Bland datan som samlas finns följande:

 • Namn
 • Telefonnummer (!)
 • Mejladress
 • Enhets ID

Enligt integritetspolicyn som Trend Micro tillhandahåller samlas informationen bland annat i syfte att kontakta dig. Data anonymiseras alltså inte, vilket är mycket viktigt att veta.

Asus vill inte ta ansvar för insamlingen utan hänvisar helt till Trend Micro. Säkerhetsföretaget gömmer information om insamlingen långt ner i sina policys, så de gör det inte lätt för dig att förstå vad de gör, varför och hur. Vilket är riktigt illa i vår mening.

9. Routern slutar att fungera med uppdateringar

Många användare rapporterar att deras ZenWiFi AX XT8 slutar att fungera när nya firmware-uppdateringar installeras. Routern ger upp helt, internet och hemnätverket är oåtkomligt, och enheten måste fabriksåterställas.

Problem uppmärksammas av att nätverket slutar att fungera och att en eller flera noder i mesh-lösningen har en blå LED-lampa som blinkar blått.

Användare som drabbats säger att problemet går att kringgå genom att först fabriksåterställa routern och se om det fungerar. Uppstår samma problem kan man testa att installera en äldre firmware-version på noderna om man har fler än en enhet i hemnätverket.

Om du planerar att köpa den här routern så gäller det att vara uppmärksam på eventuella knepigheter som kan uppstå med firmware-uppdateringar. Tänk på att det inte bara är Asus som är drabbad av det här, även andra populära tillverkare har svårigheter med uppdateringar; bland annat Ubiquiti som är ökänd för sina dåliga firmware-versioner.

Petter Ahrnstedt på tidningen M3 är en av de många drabbade av Asus bristfälliga uppdateringar. I en krönika pekar han inte bara finger mot sin router utan ger den rejält med verbal kritik också, vilket känns välförtjänt med tanke på hur krånglande den faktiskt är med just det här problemet.


Det här tycker andra om ZenWiFi AX XT8

PC FÖR ALLA: Betyg 5 av 5

Trots det är det här fortfarande ett av de absolut bästa mesh-paket du kan köpa. Det är både snabbt, pålitligt, funktionsrikt och prisvärt. En del nya konkurrenter har bättre räckvidd, men ska du inte täcka extrema ytor är Zenwifi AX XT8 ett kanonval.

Positivt: Webbsajten PC FÖR ALLA tokgillar AX XT8. I sin recension skriver de att routern övertygar stort med stor flexibilitet, fullmatat funktionsutbud och konkurrenskraftigt pris. De lyfter fram den höga prestandan, många nätverksportarna och anpassningsmöjligheterna.

Negativt: Samtidigt tycker PC FÖR ALLA att gränssnittet kanske inte är det smidigaste (och vi håller med) samtidigt som topphastigheten med WiFi 5 bara är måttlig. Det finns konkurrerande router-modeller som har högre, trådlös hastighet helt enkelt.

Läs hela recensionen på PC FÖR ALLA:s webbsajt här.

Techradar: Betyg 5 av 5

[…] the Asus ZenWifi AX mesh networking system provides top-of-the-range performance for streaming video, gaming and other online activities. The Asus app also impresses with a good set of advanced controls, security features, and content filtering for parents of young children.

Positivt: Webbsajten TechRadar ger toppbetyg till AX XT8. Sajten lyfter fram de utmärkta familjekontrollerna som gör det lätt att begränsa barnens internetupplevelse, den funktionsrika kompanjonappen i mobilen och de många säkerhetsfunktionerna. TechRadar gillar också de höga WiFi-hastigheterna.

Negativt: På den negativa sidan menar sajten att första inställningen är knepigare än den borde kunna vara. De saknar också en uppsättning med tre enheter för längre räckvidd i de större hemme. Det höga priset lyfter de också fram, men tänk på att priset har minskat sedan recensionen skrevs.

Läs hela recensionen på Techradars webbsajt här.

Den här recensionen går igenom allt du behöver veta (på engelska dock) om AX XT8.

Sweclockers: Betyg Silver

Prestandan är mycket bra, särskilt när du öppnar upp det andra 5 GHz-bandet. I ett normalt hus eller våning kommer tvåpacket utan problem täcka in allt och ge utmärkt prestanda även längre bort.

Positivt: Webbsajten Sweclockers hyllar den utmärkta prestandan, WPA3-stödet och den funktionsrika mjukvaran. De uppskattar även den snabba WAN-porten (2,5Gbps) och stödet för att dra en nätverkskabel mellan de båda router-enheterna. Sweclockers poängterar även AiMesh som en positiv detalj. Den gör så att du kan ansluta andra Asus-routrar till AX XT8 som en förlängning.

Negativt: Till det dåliga så upplever Sweclockers att routern har vissa stabilitetsproblem (kan ha fixats med firmware-uppdateringar idag) och att 2,4 GHz-bandet inte presterar på topp. De tycker inte om att gästnätet bara fungerar på huvudroutern (vi håller med, det är superdumt) och 5 GHz-bandet med WiFi 6 är knepigt nog gömt tills du aktiverar det.

Läs hela recensionen på Sweclockers webbsajt här.

Därför ska du inte köpa AX XT8

Det finns en stor anledning till varför du inte ska köpa den här mesh-routern under 2023. Och den anledningen är att du bara får WiFi 6.

Nej, du behöver sannolikt inte mer än WiFi 6 till dina prylar idag. Det är en relativt ny WiFi-standard som har stor bredd på marknaden och finns i många enheter, från mobiltelefoner till surfplattor, bärbara datorer och mer.

Men! Vi har redan fått WiFi 6E och med WiFi 7 runt hörnet så är det svårt att rekommendera en ny mesh-router som ”bara” har WiFi 6 som du inte absolut behöver uppgradera.

Det som talar till fördel för AX XT8 är den jämförelsevis låga prislappen och den mycket goda prestandan. Det finngs inga bra anledningar att välja AX XT9 om du inte får mesh-routern till ett mycket fördelaktigt pris.

Är Asus XT8 köpvärd 2023?

Köp AX XT8 om

 • Du kan hitta produkten till rabatterat pris
 • Du nöjer dig med WiFi 6 i framtiden
 • Vill ha en schysst router som gör ett bra jobb

Köp INTE AX XT8 om

 • Du vill ha ett framtidssäkert nätverk med WiFi 6E eller WiFi 7
 • Din personliga integritet är viktigt för dig (se varför här)
 • Produkten bara går att köpa till normalpris

Så mycket kostar ZenWiFi AX XT8

Köp ZenWiFi AX XT8 på Webhallen

Se lägsta pris på Prisjakt

Asus ZenWiFi AX XT9

ZenWiFi AX XT8 vs XT9 – skillnaderna

Om du tycker att AX XT8 är en intressant mesh-router, men tycker att den lämnar en del att önska – då ska du kolla närmare på storebrorsmodellen XT9.

Med AX XT9 får du flera stora fördelar, men också ett mycket högre pris. Den här mesh-routern är inte billig och det är inte säkert att det är värt den extra kostnaden.

Här är de största skillnaderna:

AX XT9AX XT8
Vikt740 gram710 gram
5 GHz-1Upp till 2 402 Mbps
Upp till 160 MHz
Upp till 1 201 Mbps
Upp till 80 MHz
WiFi-benämningAX7800AX6600
LänkaggregeringJa, endast LANNej
Systemkrets1,7 GHz quad-core1,5 GHz quad-core
RAM-minne512 MB DDR4512 MB DDR3
Strömförbrukning12V 3A19V 1,75A
PrisFrån 3 100 kronorFrån 2 000 kronor

De stora skillnaderna ser du i tabellen ovan. Det viktigaste för många är så klart den mycket högre hastigheten över det första 5 GHz-bandet.

Det första 5 GHz-bandet används för normal WiFi-användning till alla dina normala prylar. Det andra 5 GHz-bandet används ofta som en så kallad backhaul, vilket är data som skickas från noderna till din router.

Med AX XT9 får du dubbelt så hög hastighet för alla dina prylar som använder 5 GHz-bandet. Det är inte en obetydlig skillnad.

För att hantera den högre datamängden så krävs en kraftfullare systemkrets under huvuden. Därför har AX XT9 en systemkrets som är snabbare. Visserligen ”bara” 13 procent snabbare, men den har också RAM-minne som är mycket kvickare än vad AX XT8 har.

Den sista stora fördelen är att AX XT9 har stöd för länkaggregering. Det betyder att du kan slå ihop två LAN-portar så att de antingen fungerar tillsammans för dubbelt så hög hastighet på 2 Gbps eller så att en port automatiskt tar över om den första LAN-porten slutar fungera av nåogn anledning.

Här hittar du AX XT9 till lägsta möjliga pris idag:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.