Annons

8 saker du måste veta om Asus ZenWiFi AX XT8 (en STOR varning)

Asus ZenWiFi AX XT8

Funderar du på att uppgradera hemnätverket med bättre räckvidd och stöd för senaste Wi-Fi 6? Då ska du absolut kolla närmare på Asus ZenWiFi AX XT8. Det är en snabb och praktisk mesh-lösning för Wi-Fi 6 i ett jämförelsevis billigt paket om en eller två enheter.

Med det sagt så finns några saker du måste känna till om Asus ZenWiFi AX XT8 innan du tar fram plånboken. Både positiva och negativa punkter som bidrar till ett bättre köpbeslut. Här tipsar vi om åtta saker du Asus ZenWiFi AX XT8.

Det här säger andra om ZenWiFi AX XT8

 • ZenWiFi AX XT8 är en utmärkt kombination av allt du vill ha i ett mesh-nätverk, vilket är hög prestanda och stor täckning (dongknows.com)
 • Varken appen eller webbgränssnittet är lättöverskådligt, men däremot funktionsrikt och med detaljkontroll (pcforalla.se)
 • ZenWiFi AX XT8 är ett utmärkt allroundval för dig som vill ha de senaste i hemmet. (pcmag.com)
 • Utöver vissa integritetsproblem så är det här är en fantastisk mesh-lösning med nära bäst-i-klass-prestanda. (cnet.com)

1. Du behöver sannolikt både router och satellit

 • Du vill sannolikt ha router + satellit
 • Asus visar optimala siffror för täckning som kanske inte matchar ditt hem alls

Asus påstår att ZenWiFi AX XT8 täcker hela 255 kvadratmeter med en ensam router. Och det kanske den gör om du bor på ett öppet fällt helt utan störningar.

I hemmet däremot är det helt andra siffror som gäller. Om du har större bostadsyta än 100 kvadratmeter och/eller bor på två plan så måste du skaffa 2-packet för optimal täckning.

Annars kommer du att få bristande signaltäckning och ditt ZenWiFi AX XT8-köp blir snabbt en sämre upplevelse än du tänkt dig.

Tillverkarna visar alltid uppskruvade siffror för optimala förhållanden. De räknar inte in att du kanske har flera våningar och tjocka betongväggar som stoppar WiFi-signalen. Inte heller kan de räkna in bostadens layout på rummen, vilket också påverkar stort.

Välj det lite dyrare 2-packet om du skaffar ZenWiFi AX XT8. Det kommer du att uppskatta i längden.

Enligt Asus påstådd täckning:

 • Routern: 255 kvardratmeter
 • Router + en satellit: 510 kvadratmeter

2. Du kan dela upp 2.4GHz och 5GHz i separata nätverk

 • Bättre kontroll med uppdelat 2.4GHz och 5GHz
 • Inte alla mesh-lösningar kan det

En nackdel med många nyare mesh-lösningar är att de försöker göra allt så enkelt som möjligt för dig. För normalanvändaren är det inget problem, men när man vill ha mer kontroll blir det snabbt en begränsning.

En detalj som Asus gör bra med ZenWiFi AX XT8 (och dyrare Netgear Orbi är urusel på) är att 2.4GHz och 5GHz-näten går att separera i olika SSID-namn.

Det betyder att du själv kan styra vilket nät dina prylar ska använda. Din snabba surfplatta och Xbox One X kanske ska köra på 5GHz för bästa möjliga bandbredd, medan barnens mobiltelefoner inte behöver lika mycket hastighet och mår bättre på 2.4GHz.

En annan fördel är att vissa prylar inte fungerar alls på 5GHz-nätet och kanske inte kan ansluta om nätverket slår ihop de två banden under samma SSID-namn. Ett exempel på det är hemlarmet Minut Point som påverkas av det.

3. Att komma igång med ZenWiFi AX XT8 är busenkelt

 • Tre minuter – sen är du igång
 • Du kan använda en tidigare Asus-routers konfiguration till den nya

Det tar bara några minuter att ställa in ditt hemnätverk med Asus mesh-lösning. Anslut din router och eventuella satellit till strömuttagen, ladda ner mobilappen och följ instruktionerna på skärmen. Det tar ungefär tre minuter från start till slut för de mest grundläggande sakerna.

En bra sak är att router och satellit alltid är förinställda att fungera med varandra direkt ur lådan. Du kan till och med återställa mjukvaran till sitt ursprungsläge, och de kommer ändå att fungera med varandra direkt. Inget letande efter satelliten, inget krångel.

Om du redan har en Asus-router sedan tidigare kan du till och med använda inställningar från denna för att snabbinställa din nya ZenWiFi AX XT8. Det låter praktiskt och för en del kanske det fungerar bra, men vi rekommenderar att du – trots möjligheten – gör inställningarna från grunden istället. Det är säkrare och minskar risken för felaktigheter.

4. Du kan styra ZenWiFi AX XT8 via mobilapp

 • Finns app för Android och iOS
 • Du kan styra allt i webbgränssnittet också

En viktig detalj med ZenWiFi AX XT8 är att mesh-lösningen har en mobilapp för Android och iOS. Många har det, så inga konstigheter där, men det är en viktig punkt att belysa ändå.

Genom mobilappen kan du se intressant statistik om hur prylarna i hemmet nyttjar nätverket, vilka saker som är aktiva för stunden och även blockera internetåtkomst om du vill.

Du kan även göra inställningar, få aviseringar om viktiga händelser i nätverket och mer. Apparna är kostnadsfria och finns via appbutikerna i din mobiltelefon.

Alternativt kan du använda webbgränssnittet för ZenWiFi AX XT8 direkt i mobiltelefonens webbläsare eller på datorn om du föredrar det.

Ladda ner Asus mobilapp här:

5. Snabbast möjliga WiFi med ZenWiFi AX XT8 är krångligt

 • Tredje, backhaul-bandet är svårt att använda
 • Hastigheten begränsas av 1GbE LAN-port för backhaul

Asus ZenWiFi AX XT8 har tre WiFi-band – 2.4GHz, 5GHz och 5GHz-2. De två förstnämnda är de band som normalt används i ditt nätverk medan den sistnämnda är ett så kallat backhaul-band som används när din satellit skickar data till routern.

Så här ser den maximala bandbredden ut för de tre WiFi-banden:

 • 2.4GHz: 867 Mbps
 • 5GHz: 1 200 Mbps
 • 5GHz-2: 4 800 Mbps

Visst ser den tredje och sistnämnda mycket lockande ut med sin nära 300 procent högre bandbredd?

Problemet är att 5GHz-2 normalt inte går att använda. För att nyttja den superhöga bandbredden krävs att du 1) använder ethernetkabel istället för WiFi till backhaul mellan satellit och router, samt 2) att du ställer in 5GHz-2 som ett helt separat nätverk med eget SSID.

En stor del av problematiken ligger i att endast det tredje backhaul-bandet stöder 160MHz-kanaler för maximal bandbredd. Vanliga 2.4GHz och 5GHz klarar bara 80MHz-kanaler vilket är rejält begränsade för prylar som klarar de högre frekvenserna.

Nämnvärt är att även dubbelt så dyra Netgear Orbi RBK852 har samma begränsning som ZenWiFi AX XT8.

6. Säkerhetsfunktioner för alla i hemmet

 • Trend Micro står för säkerheten i din Asus mesh-router
 • Kostnadsfritt skydd med stor varning (se punkt 8)

Asus har byggt in säkerhetsfunktionen AiProtection Pro som är en kostnadsfri lösning för alla i hemmet. Med den kan du kontrollera barnens internetanslutning, göra en snabbkoll av säkerheten i hemnätverket och få tips på bra ändringar som gör nätverket säkrare.

AiProtection Pro kan även hindra skadliga webbsajter från att öppnas i webbläsaren på alla dina prylar, stoppa olika sorters malware och blockera intrångsförsök. Asus använder teknik från säkerhetsföretaget Trend Micro för att identifiera och stoppa hot.

Det är inte ovanligt att säkerhetsfunktioner som AiProtection Pro byggs in i moderna routrar. Visst kan de ge extra skydd och ett yttre lager av säkerhet mot hot från internet; men tänk på att det alltid är användarens kunskap om hot som är det bästa skyddet. Kombinera dem båda!

Läs mer om AiProtection Pro på Asus officiella webbsajt.

7. Gästnätverk fungerar endast på routern

 • Inget gästnätverk i satelliten
 • Smart anslutning till gästnät med QR-kod

Det är väldigt praktiskt med ett gästnätverk när du vill dela internetanslutningen med andra, men utan att de ska ha åtkomst till dina andra nätverksprylar.

Sätt upp ett gästnätverk, använd en QR-kod som dina besökare scannar med kameran, voila! Svårare än så är det inte – praktiskt och enkelt.

Om du vill använda ett gästnätverk med ZenWiFi AX XT8 finns en viktig detalj att känna till.

Du kan endast ha gästnätverket på routern och INTE din satellit. Så har du två enheter är det endast den primära som gäller. Du kan alltså inte sätta din satellit i gästrummet eller extrabostaden för maximalt WiFi till dina gäster – de MÅSTE ansluta till routern.

I mindre hem är det inget problem, men har du en större bostad så är det viktigt att känna till.

8. Varningen: Trend Micro samlar data om dig när du använder QoS

 • Samlar data i syfte att kontakta dig
 • Anonymiseras inte! Gömmer information i långa policydokument

Om du vill använda den inbyggda QoS-funktionen (Quality of Service) i routern så måste du vara beredd på att viss data samlas om hur du använder nätverket.

Asus varnar nämligen för att Trend Micro, säkerhetsföretaget som tillhandahåller en del av säkerhetsfunktionerna i ZenWiFi AX XT8, samlar in data när QoS är aktiverat. Bland datan som samlas finns följande:

 • Namn
 • Telefonnummer (!)
 • Mejladress
 • Enhets ID

Enligt integritetspolicyn som Trend Micro tillhandahåller samlas informationen bland annat i syfte att kontakta dig. Data anonymiseras alltså inte, vilket är mycket viktigt att veta.

Asus vill inte ta ansvar för insamlingen utan hänvisar helt till Trend Micro. Säkerhetsföretaget gömmer information om insamlingen långt ner i sina policys, så de gör det inte lätt för dig att förstå vad de gör, varför och hur. Vilket är riktigt illa i vår mening.